sobota 29. prosince 2012

Vánoční menu


Ráda bych se s Vámi podělila o večeři, co jsme měli s panem Božským o Vánocích. I když už jsou Vánoce za námi, tohle menu se dá využít při jakékoliv sváteční příležitosti, jelikož se nejedná o klasickou Vánoční večeři.

Rukolový salát s pomerančem
Suroviny: 2 pomeranče, 150 g rukoly, 50 g černých oliv, 2 čerstvé fíky (můžou být i sušené), zálivka: 25 ml olivového oleje, 1 polévková lžíce balzamikového octa, sůl, pepř

Pomeranče oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, poté je smíchejte s rukolou.

Výsledek je opravdu výborný, nikdy bych neřekla, že rukola v kombinaci s pomerančem může chutnat tak skvěle.

Zálivka: Ve sklence se šroubovacím uzávěrem protřepejte všechny suroviny na zálivku. Vlijte vše k salátu a dobře promíchejte. Přidejte olivy a nakrájené fíky a vše ještě jednou zlehka promíchejte.


Kaštanová polévka s houbami
Suroviny: 500 ml kuřecího vývaru, 200ml mléka, 200 ml smetany, 200 g kaštanových jader, 200 g hub shii-také, 2 šalotky, sůl, bílý pepř, špetka šafránu, máslo

Šalotku a 150 g hub nakrájejte na jemno a na másle osmahněte. Přilijte vývar, mléko, smetanu a přiveďte k varu. Přihoďte oloupaná kaštanová jádra a vařte asi 25 minut. Polévku rozmixujte dohladka a přidejte šafrán, sůl a pepř.

Máslo rozehřejte na pánvi, přidejte na jemno nakrájenou šalotku a zbytek hub, osmahněte dozlatova.

Do každé porce polévky vložte lžíci osmahnutých hub se šalotkou. Můžete přidat i opečené rohlíčky.

Kapr s vinnou omáčkou

Suroviny: filety kapra, olivový olej, 1 lžíce másla, 1 stroužek česneku, špetka sušeného tymiánu, sůl, pepř, omáčka: 200ml bílého vína, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 šalotka, 4 žloutky, 100 g másla, 1 lžíce estragonu, sůl, pepř, špetka šafránu

Filety osolte, opepřete. V pánvi rozehřejte olivový olej a máslo, přidejte česnek. Do rozehřátého tuku vložte filety, posypte tymiánem a osmahněte je z obou stran. Poté filety přendejte do pekáčku, přikryjte alobalem a nechte je odpočívat v teplé troubě.

Omáčka:
Šalotku nakrájejte nadrobno. Víno, s octem a šalotkou svařte asi na polovinu jeho objemu. Ochuťte solí, pepřem, opatrně vmíchejte najednou všechny žloutky a velmi pozvolna, za stálého míchání zahřívejte až na teplotu 80˚C, kdy omáčka začne houstnout. Omáčka se nesmí vařit, jelikož by se žloutky mohly srazit. Poté do omáčky vmíchejte teplé rozpuštěné máslo, znovu důkladně promíchejte. Nakonec do ní přimíchejte estragon a šafrán.

Dobrou chuť Všem :)

4 komentáře:

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)