Ráda bych se s Vámi podělila o večeři, co jsme měli s panem
Božským o Vánocích. I když už jsou Vánoce za námi, tohle menu se dá využít při
jakékoliv sváteční příležitosti, jelikož se nejedná o klasickou Vánoční večeři.
Rukolový salát s pomerančem
Suroviny: 2 pomeranče, 150 g rukoly, 50 g černých oliv, 2
čerstvé fíky (můžou být i sušené), zálivka: 25 ml olivového oleje, 1 polévková
lžíce balzamikového octa, sůl, pepř
Pomeranče oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, poté je
smíchejte s rukolou.
Výsledek je opravdu výborný, nikdy bych neřekla, že rukola v kombinaci s pomerančem může chutnat tak skvěle.
Zálivka: Ve sklence se šroubovacím uzávěrem protřepejte
všechny suroviny na zálivku. Vlijte vše k salátu a dobře promíchejte.
Přidejte olivy a nakrájené fíky a vše ještě jednou zlehka promíchejte.
Kaštanová polévka s houbami
Suroviny: 500 ml kuřecího vývaru, 200ml mléka, 200 ml
smetany, 200 g kaštanových jader, 200 g hub shii-také, 2 šalotky, sůl, bílý
pepř, špetka šafránu, máslo
Šalotku a 150 g hub nakrájejte na jemno a na másle
osmahněte. Přilijte vývar, mléko, smetanu a přiveďte k varu. Přihoďte
oloupaná kaštanová jádra a vařte asi 25 minut. Polévku rozmixujte dohladka a přidejte
šafrán, sůl a pepř.
Máslo rozehřejte na pánvi, přidejte na jemno nakrájenou
šalotku a zbytek hub, osmahněte dozlatova.
Do každé porce polévky vložte lžíci osmahnutých hub se
šalotkou. Můžete přidat i opečené rohlíčky.
Kapr s vinnou omáčkou
Suroviny: filety kapra, olivový olej, 1 lžíce másla, 1 stroužek
česneku, špetka sušeného tymiánu, sůl, pepř, omáčka: 200ml bílého vína, 2 lžíce
bílého vinného octa, 1 šalotka, 4 žloutky, 100 g másla, 1 lžíce estragonu, sůl,
pepř, špetka šafránu
Filety osolte, opepřete. V pánvi rozehřejte olivový
olej a máslo, přidejte česnek. Do rozehřátého tuku vložte filety, posypte tymiánem
a osmahněte je z obou stran. Poté filety přendejte do pekáčku, přikryjte
alobalem a nechte je odpočívat v teplé troubě.
Omáčka:
Šalotku nakrájejte nadrobno. Víno, s octem a šalotkou
svařte asi na polovinu jeho objemu. Ochuťte solí, pepřem, opatrně vmíchejte
najednou všechny žloutky a velmi pozvolna, za stálého míchání zahřívejte až na
teplotu 80˚C, kdy omáčka začne houstnout. Omáčka se nesmí vařit, jelikož by se
žloutky mohly srazit. Poté do omáčky vmíchejte teplé rozpuštěné máslo, znovu
důkladně promíchejte. Nakonec do ní přimíchejte estragon a šafrán.
to musí být opravdu chutné recepty
OdpovědětVymazatHlavně ten salát doporučuji vyzkoušet, dneska ho dělám znovu :)
VymazatVypadá to úžasně ;-) a začínám mít fakt hlad :D
OdpovědětVymazatDěkuji :)
Vymazat