pátek 7. prosince 2012

Adventní kalendář


Mikuláš je za námi, docela mě mrzí, že už mi nějaký Mikuláš je tak úplně jedno. Když si vzpomenu, jak jsem to vždycky prožívala a teď nic :).

Panu Božskému jsem k Mikuláši vyrobila adventní kalendář a můžu říct, že měl obrovský úspěch, až jsem byla překvapená :)
Adventní kalendář se skládá z pomerančových sušenek, do kterých si před pečením uděláme dírky, aby šly zavěsit. Jenže pán Božský je přecitlivělý na čistotu tak jsem nechtěla riskovat, že bych mu je někam navěsila a on by mi pak celý život vykládal, jak jsem to tak mohla udělat, že na tom budou bacily atd.:) Takže můj adventní kalendář byl v krabičce, ale vypadalo to taky moc hezky:)

Recept na pomerančové sušenky:
Suroviny – 225g másla, 1 žloutek, ¾ hrnku přírodního cukru, ¼ lžičky soli, 1 pomeranč, vanilkový extrakt, 2 hrnky hladké mouky, + něco na napsání čísel

Změklé máslo, žloutek, cukr a sůl a elektrickým šlehačem vše otřete na hladký krém. Přidejte šťávu z pomeranče a vanilkový extrakt a obojí zašlehejte do krému. Ke krému prosejte mouku a vypracujte pevné a nelepivé těsto. Těsto nechte v ledničce pár hodin odležet. Poté z těsta vyválejte plát široký zhruba 0,5 cm a vykrájejte si z něj libovolné tvary, nezapomeňte do sušenek udělat dírky. Pečte v troubě předehřátě na 170 ˚C asi 15 min. Až sušenky zchladnou, napište na něj čísla a navažte provázek či stužky.


Sušenek vám vyjde o dost víc než je na kalendář potřeba, takže zbytek sušenek požívám jako vánoční cukroví, což se teď hodí :)

8 komentářů:

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)