pátek 4. ledna 2013

Pečený pórek a Brushetta


Chuťovky nejen na Silvestra.

Už jsem asi taková, že každou oslavu a každý svátek mám spojený s jídlem. Když má být doma klid a pohoda a člověk si může užívat volna tak já stojím v kuchyni a vařím, vařím, vařím. Nikdo mě do toho nenutí, pan Božský nemá nic proti dovážce jídla až do domu, on si klidně na večeři namaže rohlík a k Vánocům objedná a zaplatí dvě kila cukroví. Ale mě to vaření taaak baví a hlavně mě to pak taaak chutná. Asi možná proto si teď, když už je po svátkách, připadám jako sud.

Ověřené chuťovky, které jsem dělala víckrát, než jen na Silvestra:

Pečený pórek obalený ve slanině:
Suroviny: ½ hrnku kuřecího vývaru, 5 lžic šampaňského (může být i bílé víno), 10 kuliček pepře, 4 menší pórky, 8 plátků slaniny, 20g másla

Troubu rozehřejte na 180 ˚C. Do pekáčku nalijte vývar, šampaňské a pepř. Pórky očistěte a bíle části rozkrájejte na cca 2 cm špalíčky. Každý špalíček obalte plátkem slaniny a naskládejte do pekáčku. Na jednotlivé kousky položte trošku másla a pekáč překryjte alobalem. Pečte v rozehřáté troubě 40 minut, poté pekáček odkryjte a 5 minut dopékejte.

Brushetta s parmskou šunkou, artyčoky a goudou
Suroviny: 4 cabiatty, 2 lžíce olivového oleje, 150 g parmské šunky, plechovka artyčoků ve slaném nálevu, 1 stroužek česneku, špetka tymiánu, 50 g goudy

Ciabatty rozkrojte na poloviny a poté přepulte. Na suché pánvi, či v troubě, je trošku opečte, aby byly křupavé. Artyčoky omyjte a nechte je okapat. Dejte je do misky, zakápněte olivovým olejem, přidejte k nim prolisovaný česnek, špetku tymiánu a promíchejte. Vezměte opečenou ciabattu, položte na ni plátky šunky, naložené artyčoky a posypte nastrouhaným sýrem.
Dobrou chuť,
Teress

4 komentáře:

  1. zaujímavé chuťovky, hlavne ten pečený por... :)
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  2. právě, že je to takové neobvyklé, ale moc dobré.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten pórek vypadá lákavě, to si udělám. Jakou tam máš slaninu, že vypadá tak dobře ?? Jinak vývar může být z kostky??

    OdpovědětVymazat
  4. To je úplně obyč slanina, jednou sem to dělala z nějaké lepší sušené šunky ale ta pak byla moc tvrdá, takže je lepší když je to nějaká špekatá slanina :)
    A vývar jasně, že z kostky, bych se s tím nedělala, a toho šampáňa tam v konečným důsledku nalívám víc...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)