Chuťovky nejen na Silvestra.
Už jsem asi taková, že každou oslavu a každý svátek mám
spojený s jídlem. Když má být doma klid a pohoda a člověk si může užívat
volna tak já stojím v kuchyni a vařím, vařím, vařím. Nikdo mě do toho
nenutí, pan Božský nemá nic proti dovážce jídla až do domu, on si klidně na
večeři namaže rohlík a k Vánocům objedná a zaplatí dvě kila cukroví. Ale
mě to vaření taaak baví a hlavně mě to pak taaak chutná. Asi možná proto si
teď, když už je po svátkách, připadám jako sud.
Ověřené chuťovky, které jsem dělala víckrát, než jen na
Silvestra:
Pečený pórek obalený ve slanině:
Suroviny: ½ hrnku kuřecího vývaru, 5 lžic šampaňského (může
být i bílé víno), 10 kuliček pepře, 4 menší pórky, 8 plátků slaniny, 20g másla
Troubu rozehřejte na 180 ˚C. Do pekáčku nalijte vývar,
šampaňské a pepř. Pórky očistěte a bíle části rozkrájejte na cca 2 cm špalíčky.
Každý špalíček obalte plátkem slaniny a naskládejte do pekáčku. Na jednotlivé
kousky položte trošku másla a pekáč překryjte alobalem. Pečte v rozehřáté troubě
40 minut, poté pekáček odkryjte a 5 minut dopékejte.
Brushetta s parmskou šunkou, artyčoky a goudou
Suroviny: 4 cabiatty, 2 lžíce olivového oleje, 150 g parmské
šunky, plechovka artyčoků ve slaném nálevu, 1 stroužek česneku, špetka tymiánu,
50 g goudy
Ciabatty rozkrojte na poloviny a poté přepulte. Na suché pánvi,
či v troubě, je trošku opečte, aby byly křupavé. Artyčoky omyjte a nechte
je okapat. Dejte je do misky, zakápněte olivovým olejem, přidejte k nim prolisovaný
česnek, špetku tymiánu a promíchejte. Vezměte opečenou ciabattu, položte na ni
plátky šunky, naložené artyčoky a posypte nastrouhaným sýrem.
Dobrou chuť,
Teress
zaujímavé chuťovky, hlavne ten pečený por... :)
OdpovědětVymazatŠtýl ženy
právě, že je to takové neobvyklé, ale moc dobré.
OdpovědětVymazatTak ten pórek vypadá lákavě, to si udělám. Jakou tam máš slaninu, že vypadá tak dobře ?? Jinak vývar může být z kostky??
OdpovědětVymazatTo je úplně obyč slanina, jednou sem to dělala z nějaké lepší sušené šunky ale ta pak byla moc tvrdá, takže je lepší když je to nějaká špekatá slanina :)
OdpovědětVymazatA vývar jasně, že z kostky, bych se s tím nedělala, a toho šampáňa tam v konečným důsledku nalívám víc...