pátek 18. listopadu 2016

Čtení do mrazivých dnů (část první)

Twilight sága 



Krásný páteční večer moji milí čtenáři. Dnes Vám napíši pár typů na knihy pro dlouhé chladné večery. Všechny knihy, o kterých se zmíním, jsem letos přečetla. Některé jsou novější a pro některé budete muset zřejmě do knihovny. Předem bych Vás ráda upozornila, že se jedná o takové ty „knihy o ničem“ já je mám totiž ráda, na chytré knihy moc nejsem. Jestli Vás zajímá vzdělávací, motivační nebo dokonce naučná literatura tak se budete muset porozhlédnout někde jinde.

Jelikož Vám chci přidat i citace a pasáže z knih, které se mi nějakým způsobem zalíbily anebo se mě dotkly, musím článek rozdělit na víc částí. Dnes přicházím s první část o Twilight sáze.  

Twilight sága

Stmívání – Stephenie Meyer (2008)
Nový měsíc - Stephenie Meyer (2008)
Zatmění - Stephenie Meyer (2008)
Rozbřesk - Stephenie Meyer(2009)


Kdo by neznal ságu o upírech, vlkodlacích a Isabele Swanové? Bylo by hloupé rozepisovat se o dějové linii, protože knihy jsou prakticky stejné jako filmy. Většinou mám problém s tím, že se mi díky čtení knih, nelíbí jejich filmové ztvárnění ale zde tomu tak není. Filmy jsou, dalo by se říct jejich přesnou kopii, takže kdo má rád filmy najde se i v knižních předlohách.

Filmy x knihy

Nějaké rozdíly se přece jen najdou, v knize jsou lépe vykresleny postavy. Je zde větší náhled do jejich myšlenek.

V knize je také více rozvedená přeměna Bely v upírku, její těhotenství a porod.

Také Vás čeká velké přiblížení Jacoba, jeho myšlenkové pochody a důvody chování. Nejednou jsem mu Belu opravdu ze srdce přála.

Stěžejní rozdíl vidím v závěrečné bitvě, která v knize vůbec není. Řekla bych, že konec ságy je v knize takový více romantický, zatímco ve filmu je krásná bitva, bez které by ale byl na konci dost nudný, zatímco knize by asi moc nepřidal.

Citace z knih

Oheň a led

Někteří tvrdí, že svět zajde ohněm,
druzí, že zníčí ho led.
To co znám z vášně, přinutilo mě k ohni se přiklánět.
Však jestli se ohněm svět nezmrzačí,
znám natolik i nenávist,
abych si byl docela jist,
že led by to sved, že na to stačí.
(Zatmění, Robert Forst – obal knihy)

„Nemáme tedy žádnou naději?“ zašeptal Carlise. V jeho hlase nebyl žádný strach. Jen odhodlání a smíření. „Naděje tu rozhodně je.“ Zašeptala jsem zpátky. Mohla by to být pravda, řekla jsem si. „Já jenom znám svůj vlastní osud.“ Edward mě vzal za ruku. Věděl, že jde i o něj. Když jsem řekla svůj osud, nebylo pochyb, že jsem myslela osud nás dvou. My jsme byly jenom dvě poloviny jediného celku. Esméin dech za mnou byl trhaný. Přešla kolem nás, za chůze se zlehka dotkla našich obličejů, postavila se vedle Carlislea a vzala ho za ruku.
Najednou se kolem nás všude začala ozývat šeptaná slova na rozloučenou a vyznání lásky. „Jestli to přežijeme,“ zašeptal Garett Kate, „půjdu za tebou kamkoli, ženská.“ „A to mi říkáš až teď?“ Zašeptala. Rosalie a Emmett se políbili rychle, ale vášnivě. Tia pohladila Benjamina, vzal ji za ruku a přitiskl si ji k tváři.
Neviděla jsem všechna vyjádření lásky a bolesti. Vytrhl mě náhlý třepotavý tlak na vnější stranu mého štítu.                 (Rozbřesk, 578 str.)


Přečtěte si ji také



Přiznám se, že sága se mi velmi líbila. Hlavně její poslední díl, ten bych si přečetla znovu. S knihou jsem brečela, s knihou jsem se smála, fandila jsem různým postavám a tak to má u knih být. Určitě Vám ji všem doporučuji.


Četl někdo z Vás Twilight ságu? A líbila se Vám? A co říkáte na filmové ztvárnění?

Další knižní typy Vám přinesu v dalším díle,

Přeji Vám krásný víkend

Teress



Podobné články na blogu:


9 komentářů:

  1. Twilight sága je super, četla jsem ji celou, některé díly i několikrát a kam se na ty knihy hrabe film..:) hned mám chuť si to přečíst znovu! :D

    eLblog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se líbí i filmy, ale možná je to proto, že jsem na základě těch filmů četla i knihy...

      Vymazat
  2. Twilight ságu som čítala a mala som ju veeeľmi rada :) Osobne sa mi viac páčili knihy, ale film Zatmenie bol lepší ako kniha :)
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se zase hrozně líbí bitva v Rozbřesku, která v knížce není...

      Vymazat
  3. Mám ráda knihy a tyto jsem četla myslím první dva díly :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doporučuji přečíst i další díly, řekla bych že první dva jsou slabší.

      Vymazat
  4. Twilight ságu jsem četla cca před pěti lety celou a dodnes na ní krásně vzpomínám. Možná ve své nostalgické náladě po ní sáhnu znovu. A co si budeme povídat, oproti filmům (které i tak byly dobré) jsou ty knížky ještě o pár chlupů lepší. :) Vím, že jsem jsem je tehdy zhltala najednou snad během 14 dnů, protože se od nich nedalo odtrhnout.

    OdpovědětVymazat
  5. Twilight ságu jsem četla cca před pěti lety celou a dodnes na ní krásně vzpomínám. Možná ve své nostalgické náladě po ní sáhnu znovu. A co si budeme povídat, oproti filmům (které i tak byly dobré) jsou ty knížky ještě o pár chlupů lepší. :) Vím, že jsem jsem je tehdy zhltala najednou snad během 14 dnů, protože se od nich nedalo odtrhnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já bych za 14 dnů stihla tu jednu, to jsi dobrá, přece jen jsou knížky dost tlustý :-) Jsem to četla asi měsíc jednu, a pak se na konci roku divím, že mám přečtených málo knížek..

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)