Dýní není nikdy dost, a
když se k tomu přidá pěkný počasí a čerstvý vzduch je o co stát.
Když se řekne otevřená
zahrada, člověk si pod tím může představit ledacos. Jednu takovou otevřenou
zahradu mám kousek od domu a její smysl mě dodnes uniká. To byste ji museli
vidět, jsou tam dva stromečky, vyschlá louže, co měla být zřejmě studánkou a
velká hromada ničeho. Zřejmé je, že tohle není úplný prototyp otevřené zahrady
a proto, když jsem se dozvěděla o dýňové slavnosti pořádané v centru Brna,
právě v jedné z otevřených zahrad, vydala jsem se tam podívat.
Otevřená zahrada,
jejímž provozovatelem je Nadace Partnerství se nachází na ulici Údolní 33 vedle
restaurace La Bouchée. Během roku se zde konají různé akce, některé jsou zdarma
a na některé se platí vstup. Bohužel Dýňová slavnost byla zrovna z těch
akcí, kde se vstupné platilo. Nejsem zastáncem placení vstupného za to, že si jdu
koupit něco k jídlu.
Na místě byly dvě
stanoviště s jídlem, jeden od restaurace Rebio a druhý od La Bouchée. Také
se zde nacházelo několik menších stánků, kde jste si mohli zakoupit něco
sladkého, jablečné mošty, maso nebo zeleninu.
Hlavní surovinou
nabízených jídel měla být dýně, ale nepřišlo mi, že by dýně v pokrmech
převládala. U stánku Rebio jsem si dala vegetariánskou tortillu, která mi tedy
vůbec nechutnala a určitě bych se bez ní obešla. Byla suchá a taková nijaká.
Žádný vrchol gastronomie to rozhodně nebyl. Naproti tomu vegetariánský guláš s hlívou
ústřičnou měli opravdu dobrý a vůbec bych podle chuti nepoznala, že není
z masa. Dokonce bych řekla, že by strčil leckde jaký masový guláš do
kapsy. Pokud vím ani jedno z těchto jídel dýni neobsahovalo, a proto jsem
se přesunula ke stánku La Buchée, a tam si dala alespoň dýňový latté. Bylo
výborný a vedle toho známého od Starbucks by zářilo. (Nechápu kdo to v tom
Sturbcks pije, jejich „dýňový latté“ u dýně ani neleželo.)
Pro lepší trávení jsme
si po jídle prošli celou zahradu, ta je docela velká a se spoustou zajímavých
věcí. Ono se to asi nedá úplně popsat a nejlíp byste udělali, kdybyste si tam
zašli sami. V zahradě jsou slepičky, králíčci, různá termitiště, rostou zde
rajčata, dýně a jiná zelenina. Také si můžete prohlédnout různé „výrobníky
proudu“.
V rámci slavnosti
jste si tu mohli vydlabat dýni (a zapojit ji do soutěže), zúčastnit se
ochutnávky soutěžních koláčů (za poplatek) a pokud jste sebou přivedli děti,
bylo tu pro ně nemalé množství workshopů od výroby koupelových směsí až po
výrobu ozdob s přírodních materiálů. Mimo to zde probíhalo pečení chleba
v peci, který jste zároveň mohli ochutnat. Nebo byste si raději opekli
špekáček na ohništi? I to zde bylo možné.
K večeru (rozuměj
15:00 J),
jsem si koupila víno z vinařství U Samsonů (špatně jsem vybrala, nechutnalo
mi) k němu několik dezertů a využila jsem posezení na terase, kde právě
začínal koncert Hany Robinson. Terasa je zároveň jediné místo v zahradě, kam
smíte jít se psy jinak je jim vstup do zahrady zakázán.
Musím říct, že program
byl nabytý a rodiny s dětmi zde mohli strávit opravdu nabyté odpoledne.
Zahrada je krásná a akce se vydařila.
A co vy moji milí
čtenáři, jaké jídlo z dýně máte nejradši?
Krásný zbytek dne
Teress
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)