Dneska bych Vám ráda napsala o sladké kuchařce z produkce Jemie Oliver´s FOOD Tube (což je prakticky You Tube kanál Jemieho Olivera, o kterém jsem Vám psala před více jak rokem - odkaz). Miluju Jamieho kuchařky a protože podle nich zatím moc nevařím, dá se říct, že je sbírám. Když vyšla první kuchařka podporovaná Jamiem a navíc celá o dortíkách, musela jsem ji mít. Nyní se dají v češtině sehnat další dvě z této kolekce a to Rodinná kuchařka a BBQ kuchařka.
V sladké kuchařce najdete 50 receptů na dortíky z dílny Jemmy Wilson
(mimochodem o jejím kanále jsem se už také zmiňovala – odkaz), které jsou
rozděleny dle ročních období. Před tím než se pustíte do pečení cupcaků, můžete
se prokousat kapitolou „Základy“, kde najdete základní recepty na krémy,
cupcaky, ganáš, slaný karamel a spoustu dalších. Na tyto základy se v knize
často odkazuje, například na straně 86 u receptu na Pikantní cupcakes s dýní,
poleva z krémového sýra je v surovinách u polevy napsáno: „1 dávka polevy z
krémového sýra (viz str. 20)“, jediná nevýhoda je, že díky těmto odkazům Vám ve
finále příprava dortíku zabere více času než by se zdálo.
Kniha je krásně ilustrovaná a u každého
receptu je vyfocený finální výrobek (škoda jen, že moje dortíky nikdy
nevypadají tak jako na obrázku).
Když se Vám jednoho dne
stane, že Vás cupcaky už budou nudit (nevím jak by se to mohlo stát), můžete si
vybrat i z několika receptů na dorty.
Bohužel ne všechny
suroviny, co pro přípravu potřebujete, jsou u nás snadno dostupné a několikrát
jsem hledala na internetu „o co se vlastně jedná“. Nikdy se mi ale nestalo, že
bych kvůli nějaké surovině nemohla dortíky připravit, protože když už nenajdete
surovinu požadovanou, najdete alespoň velmi podobnou.
V praxi jsou recepty
použitelné asi tak půl na půl. Těsto je vždy výborné, nadýchané a vláčné,
korpusy se vždy povedou a krásně vyskočí. Ať se jedná o cupcaky nebo dorty
těsto je vždy povedené. Výtky mám ke krémům, žádný krém mi dle receptů moc
nechutnal a vždy jsem jej musela upravit. Přičítám to tomu, že všechny krémy
stojí hlavně na základě másla a moučkového cukru. Ať šlehám, jak šlehám, ten
cukr tam vždy cítím.
Problém s cukrem
Nedávno jsem se
dozvěděla, že s českým cukrem je taková potíž, špatně rozpouští a proto je v
krémech cítit (vrže mezi zuby), ale nevím jaký cukr tedy používat. Nejsem
cukrář, v cukrech se opravdu moc nevyznám. Prý je dobrý ten z Marks &
Spencer, ale dostat se do takového, kde budou mít oddělení s jídlem je pro mě
problém. Uvítala bych jiné varianty.
Nemáte někdo typ na
dobrý cukr, který se pro takové použití hodí? Byla bych Vám celkem vděčná.
Obyčejný moučkový cukr z obchodu, který mám já, je zřejmě na nic.
Kvůli krémům jsem
chtěla napsat, ať si kuchařku nekupujete, že žádný krém co jsem zkusila, nebyl
dobrý. Ale teď nevím. Co když je to kvůli cukru? Pokud opravdu při použití
jiného cukru zmizí problém s krémy (viz odstavec výše) je vlastně kuchařka
báječná a dortíky moc dobré.
Tentokrát si budete
muset udělat závěr sami, protože já jsem opravdu na vážkách.
Jak děláte krémy na
dortíky Vy? Máte někdo zkušenosti s nějakým cukrem, který je vhodný pro
přípravu krémů?
Za každou radu ohledně
cukru budu ráda.
Krásný zbytek dne Vám
všem,
Teress
Jemma je skvělá, její videa mám moc ráda :) Dort a cupcakes s kiwi vypadají naprosto božsky ! Asi by mi bylo líto je sníst :D
OdpovědětVymazatNo tak například u toho dortu by ti to líto nebylo, byl tak dobrej, že veškerá lítost by šla velmi rychle stranou :-)
VymazatMně zase připadá, že ten náš klasický český moučkový cukr pořádně nesladí, jako by byl promíchaný s nějakou křídou či tak. :( Bohužel ale s řešením cukrového problému moc neporadím. :(
OdpovědětVymazatKaždopádně pěkný článek a děkuji za tip na zajímavou youtuberku. :)
Teď jsem koupila nějaký dražší, extra jemný, tak jsem zvědavá jestli to pomůže... ale taky je český tak nevím :-/
VymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazat