čtvrtek 28. ledna 2016

Zabíjačka na FoodParku


Představa o tom, že se jednou za dva týdny všichni sejdeme v prostorách Malé Ameriky na potravinovém trhu, který se koná pod záštitou města Brna, je skvělá.


Kdo je místní, tak na FoodParku (odkaz) už byl nebo o něm alespoň slyšel. Já jsem se tam dostala pořádně až v sobotu. Do té doby jsem byla zvyklá jen na farmářské trhy, které se konají v různých částech města a většinou jsou maličké a ne vždy farmářské. FoodPark je něco jiného. Jedná se především o přehlídku regionálních a řemeslných producentů Moravy. Mimo to že si můžete koupit produkty od domácích paštik, až po poctivé ovocné sirupy sebou domů, máte možnost dát si něco přímo na místě. K dispozici je vždy několik stánků, na kterých se podává například polévka, dezerty, hamburgery ale i výborná káva nebo čaj.



Akce je většinou tematicky zaměřená. Poslední byla „zabijačková“, takže nechyběly jitrnice, škvarky, tlačenky a další zabíjačkové dobroty. Mě na zabijačku moc neužije, i když jitrnici si ráda dám, proto jsem ocenila, že na místě bylo spoustu jiných dobrot.



Ochutnala jsem polévku z červené řepy a také bramborovou polévku s česnekem, které jsem koupila na stánku, kde měli výborné francouzské bagety. Proto jsem se na stánek vrátila a přikoupila jednu velikou bagetu také domů. Pokud byste někdy měli možnost, tak je určitě také ochutnejte. Nevím, kde se běžně dají koupit, ale najdete je pod názvem „Francouzské bagety v Brně“ (odkaz).



Hned na to jsem chytla záchvat zdravé výživy (jsem nepoučitelná) a koupila něco mezi brambůrky a krekry značky Čat Čapat. Nevím jak to přesně popsat, vím jen, že je to z luštěnin a mám doma dva sáčky.

Bylo po poledni, dostala jsem chuť na kávu respektive na cappuccino, protože normální silné kávě moc neholduju. Cappuccino bylo výborný, výborný a ještě jednou výborný. Pokud chcete ochutnat dobrý kafe Grill´s coffee to jistí (odkaz), jejich kávu můžete ochutnat například v Baru, který neexistuje nebo v Café Datel.





Také jsem nemohla vynechat stánek mražených ovocných koncentrátů k výrobě džusu. U nás doma se pije džus z koncentrátu léta, ale vím, že ne všichni takovou věc znají. Tyto vyrábí firma z Olomučan Tropico (odkaz) a jsou moc dobré. Paní mi dala dva ochutnat, takže pokud je neznáte, víte, do čeho jdete. To je na FoodParku skvělé, skoro všechno můžete ochutnat a nikdo se na Vás nedívá skrz prsty, naopak Vás k ochutnání pobízí.
Džusy piji pořád, mám je strašně ráda, ale vím, že ty v krabicích z obchodu většinou moc zdravé nejsou a obsahují plno sladidel a konzervantů. Navíc jsou těžké a doma zabírají místo, zvlášť pokud nemáte sklep. Sáček s koncentrátem je v tomto ohledu mnohem míň náročný, skoro nic neváží, dáte si ho do mrazáku, a když dostanete chuť na džus, prostě sáček vytáhnete, nalijte do džbánu, zalijete vodou, zamícháte a je hotový. V mrazáku vám nezamrzne, takže nemusíte čekat na žádné rozmrazení.
Koncentrátů jsme si koupili hned několik. Nejvíce mi chutná asi citrusáček, ale všechny jsem je ještě nezkusila. K nákupu jsme dostali krabičku čaje (prostě jen tak) a typ, že se dají koncentráty koupit někde ve zdravé výživě na Hybešové. Každopádně by se měly postupem času objevit i v jiných zdravých výživách, bohužel zatím žádný seznam obchodů, kde by se džusy daly koupit, není. Ale prý bude.

Na závěr jsme si musela koupit oběd, protože jsem samozřejmě doma nic neměla. Sushi market byl pro mě jasnou volbou (odkaz). Vzala jsem ten nejhezčí sushi set a k němu dostala horký čaj. Prostě jen tak. To je právě na FoodParku to neuvěřitelné. Všichni jsou milí!



V sobotu se v Brně zbláznilo počasí a sněžilo jako, když se protrhne peřina.

Domnívám se, že kvůli tomu na Malé Americe nebylo tolik návštěvníků, nikde nebyly fronty a na sednutí bylo stále dost místa. Vždy to tak zřejmě není. Slyšela jsem, že kolikrát se tam nedá ani hnout, jak tam proudí lidi. Další FoodPark se koná už příští sobotu 6.2. a mělo by se jednat o „sladký Valentýnský speciál“. Přijďte si také něco dobrého dát.


Chodíte na FoodPark či na nějaké obdobné trhy?

Teress

2 komentáře:

  1. Stále sa už na FoodPark chystám, tak snáď mi to na sladký Valentínsky špeciálm konečne vyjde! :) Vyzerá to skvele.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zajdi, věřím tomu, že Valentýnský bude plný dortíčků a sladkého...

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)