středa 22. května 2013

Teplý salát



Cože? Teplý salát? To jako vezmu hlávku, nakrájím a hodím na pánev? Proč bych takovou blbost měla dělat? To byly moje první reakce, když J. Oliver roztápěl pánev a chystal zeleninu.

Docela nezvyklá věc. Ale já ráda zkouším nové věci a v kuchyni to platí dvojnásob. Takže když jsem zjistila, že všechno co potřebuji, k teplému salátu mám doma, neváhala jsem a šla do toho. Navíc J. Oliver pořád dokola opakoval jak je to dobrý, takže jsem neměla šanci odolat. Nakonec jsem ráda, že jsem salát vyzkoušela, protože se stal na dlouhou dobu mojí nejoblíbenější přílohou k jídlu. Nebylo výjimkou, že jsem chodila k pánvi celý den ochutnávat, až na jednou bylo po salátu a musela jsem ho dělat znovu :)

Je to výborné, takže jestli jste to ještě nezkoušeli, jděte rozhodně do toho.

Suroviny: hrášek (mražený, čerstvý nebo v plechovce, mě se nejvíc osvědčil ten z plechovky), zeleninový vývar (já kostkuji), máslo, lžička hladké mouky, salát (hlávkový, ledový… záleží na Vás)

Na větší pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a udělejte rychlou světlou jíšku. Poté přidejte (já dávám půl litru) zeleninového vývaru a chvilku povařte. Vznikne Vám ne moc hustá kašička. Vysypte hrášek, nechte prohřát. Nakonec přidejte nakrájený salát, dobře promíchejte a krátce prohřejte. Salát ohřívám tak dlouho, aby byl teplý ale zároveň stále křupavý. Když ho necháte na pánvi dlouho, zvadne a nebude to ono.


Salátu můžete dělat různé varianty, mně se nejvíc osvědčil ledový salát s hráškem. Zkoušela jsem i s kukuřicí (viz foto), kterou miluji, ale nebylo to ono.

Teress

6 komentářů:

  1. Zopár krát mi v hlave skrsla myšlienka na taký teplý šalát ale nikdy som to nevyskúšala :D Vyzerá to síce dobre, no neviem ako to bude chutiť, keď budem mať po všetkých skúškach a nezabudnem na to pustím sa do toho :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to vypadá hodně dobře ! :)
    Já mám doma DVD J. Oliver, tak až budu mít přes prázdniny čas, musím se od něj více inspirovat, tohle vypadá super ! :)
    A asi bych také volila hrášek z plechovky, ten mražený je takový nijaký, nedávnou jsem si koupila mraženou zeleninovou směs a když jsem ji použila, zbytek letěl do koše ! Nevím jestli jsem sáhla po špatné značce, ale nechutnalo to dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já podle j. Olivera vařím často, a nikdy se mi nestalo, že by mi jídlo nechutnalo, takže toho že máš DVD určitě využij :)

      Vymazat
  3. Tak tohle vypadá hodně dobře, určitě vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)