I když to při pohledu z okna
nevypadá, tak tu budeme mít za chvilku jaro. Párkrát se vyspíme
a bude krásně svítit sluníčku. Já osobně mám ráda jaro tak
jako každé roční období. Na všech je něco pozitivního a na
všechny se vždycky těším.
U nás je každé roční období znát
hlavně jídlem. Je logické, že člověk vaří jinak v létě než
v zimě. Máme k dispozici jiné suroviny a zkoušíme nové věci. I
když se těším na ředkvičky, kedlubny, špenát či saláty,
pravdou je, že mi některé suroviny budou zase chybět. Už loni
jsem si oblíbila dýni a letos k ní přibyla také červená řepa.
Nikdy bych neřekla, že budu mít ráda něco takového jak je
červená řepa:)
Na co je úplně nejednoduší použít
červenou řepu a dýni, a u nás doma je to základ, jsou polévky.
Nevím, kterou bych Vám doporučila raději. Každá je jiná ale
obě jsou výborné. Nejsem si jistá jestli dýni ještě seženete
(pokud ji nemáte ve sklepě), ale řepa se prodává pořád a
všude. Velkou předností řepy je její cena. Kilo koupíte za 15
korun, takže velký hrnec dýňové polévky Vás přijde asi na
20,-Kč.
Polévka z červené řepy
500 g červené řepy, 3 šalotky, 2
stroužky česneku, kousek másla, ocet balsamico, koření podle
chuti (já dávám tymián a bazalku, sůl, pepř)
Šalotky a řepu oloupeme a na hrubo
nakrájíme. V hrnci rozpustíme máslo a orestujeme na něm
nakrájené šalotky, poté přidáme nakrájenou řepu a ještě 5
minut restujeme. Do hrnce k zelenině nalijeme horkou vodu. Všechny
suroviny musí být ponořené! Vaříme dokud řepa nezměkne. Pak
ponorným mixérem vše rozmixujeme. Přidáme koření, rozmačkaný
česnek a asi dvě lžíce balsamica. Pokud chcete polévku jemnější
můžete přidat i smetanu na vaření.
Dýňová polévka se sýrem |
Dýňová polévka
500 g dýně (např. máslové), ½
chilli papričky, 2 šalotky, kousek másla, smetana ke šlehání,
ocet balsamico, koření podle chuti (já dávám tymián a bazalku,
sůl, pepř).
Na rozpuštěném másle orestujeme
nahrubo nakrájenou šalotku s chilli papričkami (množství chilli
papričky záleží na tom jak moc máte rádi pálivé ). Poté
přidáme oloupanou a na kostky nakrájenou dýni a vše zalijeme
horkou vodou. Vaříme až je dýně měkká (máslová dýně je
měkká velmi rychle). Poté vše ponorným mixérem rozmixujeme,
přidáme smetanu, koření a ocet podle chuti. Ještě krátce
povaříme. Já podávám polévku ještě s ovčím čí balkánským
sýrem, který nakrájím na větší kousky a dám do talíře.
Letos jsem zkoušela dělat také
dýňové noky a knedlíky. Knedlíky byli zajímavé a sladší,
výborně se hodily k červenému zelí.
Dýňové knedlíky s plněnou kotletou a červeným zelím. |
Máte také nějakou oblíbenou zimní
surovinu?
Dobrou chuť
Teress
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)