pondělí 14. září 2015

Slavnosti moře – 4. Vlna Tsunami

Slavnosti moře v Brně, tentokrát jsem nechyběla

Poslední tropický víkend, kdy se teplota vyšplhala vysoko nad nulu se konaly Slavnosti moře. Pokud máte rádi dobrou kuchyni a hlavně ryby nemohli jste na Slovanském náměstí v Brně, kde se tyto slavnosti konaly, chybět. Já o sobě nemůžu říct, že bych byla velký milovník ryb. Hlavním důvodem je asi to, že si na rybu několik týdnů ani nevzpomenu a v životě jsem jich ochutnala tak malé množství, že kromě makrely a lososa nemám o rybách žádnou konkrétní představu. Měla jsem chuť ochutnat zase něco nového a rozšířit si povědomí o „mořských jídlech“ a proto jsem se na tyto slavnosti vydala já.




Opravdu vysoké teploty návštěvníky neodradily od toho, aby si přišli pochutnat na mořských dobrotách. Zprvu jsem se dostala do šoku, jak se budu mezi těmi všemi lidmi proplétat, ale nakonec se ukázalo, že nemám mít z čeho strach, protože organizace slavností byla na jedničku. Dostatek míst k tomu abyste si sedli a vychutnali si dobré jídlo a velmi rychlí úklidový servis mě opravdu překvapil. Sotva jste jídlo dojedli hned Vám nějaká slečna (nebo mladý muž) odnesla špinavé nádobí, navíc vždy s úsměvem (což v tom parnu obdivuji). Jediný problém byl se stínem, který když někde byl, tak byl okamžitě zabraný. Možná je to tím, že letošní léto bylo velmi slunné anebo poslední návštěvou na festivalu Hrady.cz, že pobyt na přímém slunci, při kterém se potím jak...už mi přijde jako běžná součást mého života.

Na Slavnostech se nacházelo třináct stánků, v kterých jste si mohli dát něco dobrého, každý patřil jedné restauraci. Restaurace, které se účastnily, patřily mezi ty známější, jako například La Bouchée, Ristorante Piazza, Kodo a samozřejmě nechyběl Ocean48, který celou akci pořádal.
 
Bloger v akci :-)


Jak už jsem se zmiňovala, ochutnat jste mohli mořské speciality. Převyšovala nabídka upravených ryb, z nichž největší zájem byl o lososový burger a grilovaného tuňáka (usuzuji dle front). Mimo rybí speciality jste měli možnost ochutnat i kalamáry, mušlové soté nebo krevety.

Já jsem se rozhodla dát si něco pro mě nového (i když proti lososovému burgeru nic nemám). S  mužem jsme (jak jinak) začali u stánku s pitím, kde jsem si dala bílou Pálavu (2014) z vinařství Přitluky, 1 deci vyšlo na 40 korun + 50 korun záloha na sklenici. Pokud na toto víno někde narazíte určitě jej vyzkoušejte, protože bylo opravdu výtečné. Můj muž si dal pivo z nedalekých Dalešic, už jej znal, a proto to pro něj nebylo nic nového. Když jsem se zeptala, jaké je odpověděl: „Dobrý, měl jsem žízeň. Další už si nedám, byl bych ožralej.“, tak si z toho pak něco vyvoďte J



Samozřejmě, že jsme se dostali i k jídlu. Jako první chod jsme si dali grilovaného tuňáka s cuketovým salátem s kapari, mátou, pestem ze sušených rajčat a balsamicem (140 korun, IL Mercato) a třikrát marinované filátko mořského vlka s pečivem (100 korun, Retro Consistorium).






Tuňák vypadal moc pěkně, přesně tak jak má vypadat (alespoň to tvrdí v televizi), proto jsem hned měla strach ze syrovějšího prostředku. Mému muži moc chutnal, ale já bych to zřejmě nemusela jíst každý den.  Naproti tomu mořský vlk, kterého jsme koupili, díky tomu, že u něj zrovna nebyla žádná fronta, byl vynikající. Jednalo se o syrové filátko, které bylo naložené v octu, já si ho ještě pokapala citronem a skoro celý ho snědla sama. Člověk vůbec nepoznal, že se jedná o tepelně neupravenou rybu, i když byla trošku tužší. Asi nejsem schopná říct, jak přesně mořský vlk chutnal, protože u něj převažovala chuť octa s citronem. Kdo má rád kyselé jídlo, je to přesně pro něj.



Jako další chod jsme se rozhodli pro grilovaného mečouna na salátku s rukolou, red chard a granátovým jablkem (130 korun, Hotel Žabčice). Kdo by nechtěl ochutnat mečouna? Porce vypadal nádherně, větší steak se salátkem, který byl sám o sobě tak dobrý, že bych ho snědla celou mísu. Mečouna jsem si pokapala citronem (zase, já vím) a užila si poslední chod, který jsem na slavnostech měla. A že stál za to!

Slavnosti byly úžasné a já se moc těším na další vlnu, určitě tam nebudu chybět. Dokonce se mi tyto slavnosti líbili více než Špilperk food festival (článek zde), nejen, že se zde neplatilo žádné vstupné, ale organizace byla lepší, člověk si měl stále kde sednout, úklid špičkový a celkově byla pohodovější atmosféra.

Byli jste také na Slavnostech moře? Na jaký festival se teď chystáte?


Krásný zbytek dne,


Teress

2 komentáře:

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)