Slavnosti moře
v Brně, tentokrát jsem nechyběla
Poslední tropický víkend, kdy se teplota vyšplhala vysoko nad nulu se konaly Slavnosti moře. Pokud máte rádi dobrou kuchyni a hlavně ryby
nemohli jste na Slovanském náměstí v Brně, kde se tyto slavnosti konaly,
chybět. Já o sobě nemůžu říct, že bych byla velký milovník ryb. Hlavním důvodem
je asi to, že si na rybu několik týdnů ani nevzpomenu a v životě jsem jich
ochutnala tak malé množství, že kromě makrely a lososa nemám o rybách žádnou
konkrétní představu. Měla jsem chuť ochutnat zase něco nového a rozšířit si
povědomí o „mořských jídlech“ a proto jsem se na tyto slavnosti vydala já.
Opravdu vysoké teploty
návštěvníky neodradily od toho, aby si přišli pochutnat na mořských dobrotách. Zprvu
jsem se dostala do šoku, jak se budu mezi těmi všemi lidmi proplétat, ale nakonec
se ukázalo, že nemám mít z čeho strach, protože organizace slavností byla
na jedničku. Dostatek míst k tomu abyste si sedli a vychutnali si dobré
jídlo a velmi rychlí úklidový servis mě opravdu překvapil. Sotva jste jídlo
dojedli hned Vám nějaká slečna (nebo mladý muž) odnesla špinavé nádobí, navíc vždy
s úsměvem (což v tom parnu obdivuji). Jediný problém byl se stínem,
který když někde byl, tak byl okamžitě zabraný. Možná je to tím, že letošní
léto bylo velmi slunné anebo poslední návštěvou na festivalu Hrady.cz, že pobyt
na přímém slunci, při kterém se potím jak...už mi přijde jako běžná součást
mého života.
Na Slavnostech se
nacházelo třináct stánků, v kterých jste si mohli dát něco dobrého, každý
patřil jedné restauraci. Restaurace, které se účastnily, patřily mezi ty známější,
jako například La Bouchée, Ristorante Piazza, Kodo a samozřejmě nechyběl
Ocean48, který celou akci pořádal.
Jak už jsem se zmiňovala,
ochutnat jste mohli mořské speciality. Převyšovala nabídka upravených ryb,
z nichž největší zájem byl o lososový burger a grilovaného tuňáka (usuzuji
dle front). Mimo rybí speciality jste měli možnost ochutnat i kalamáry, mušlové
soté nebo krevety.
Já jsem se rozhodla dát
si něco pro mě nového (i když proti lososovému burgeru nic nemám). S
mužem jsme (jak jinak) začali u stánku s pitím, kde jsem si dala bílou
Pálavu (2014) z vinařství Přitluky, 1 deci vyšlo na 40 korun + 50 korun
záloha na sklenici. Pokud na toto víno někde narazíte určitě jej vyzkoušejte,
protože bylo opravdu výtečné. Můj muž si dal pivo z nedalekých Dalešic, už
jej znal, a proto to pro něj nebylo nic nového. Když jsem se zeptala, jaké je
odpověděl: „Dobrý, měl jsem žízeň. Další už si nedám, byl bych ožralej.“, tak
si z toho pak něco vyvoďte J
Samozřejmě, že jsme se
dostali i k jídlu. Jako první chod jsme si dali grilovaného tuňáka
s cuketovým salátem s kapari, mátou, pestem ze sušených rajčat a
balsamicem (140 korun, IL Mercato) a třikrát marinované filátko mořského vlka
s pečivem (100 korun, Retro Consistorium).
Tuňák vypadal moc pěkně,
přesně tak jak má vypadat (alespoň to tvrdí v televizi), proto jsem hned
měla strach ze syrovějšího prostředku. Mému muži moc chutnal, ale já bych to
zřejmě nemusela jíst každý den. Naproti
tomu mořský vlk, kterého jsme koupili, díky tomu, že u něj zrovna nebyla žádná
fronta, byl vynikající. Jednalo se o syrové filátko, které bylo naložené
v octu, já si ho ještě pokapala citronem a skoro celý ho snědla sama.
Člověk vůbec nepoznal, že se jedná o tepelně neupravenou rybu, i když byla
trošku tužší. Asi nejsem schopná říct, jak přesně mořský vlk chutnal, protože u
něj převažovala chuť octa s citronem. Kdo má rád kyselé jídlo, je to
přesně pro něj.
Jako další chod jsme se
rozhodli pro grilovaného mečouna na salátku s rukolou, red chard a
granátovým jablkem (130 korun, Hotel Žabčice). Kdo by nechtěl ochutnat mečouna?
Porce vypadal nádherně, větší steak se salátkem, který byl sám o sobě tak
dobrý, že bych ho snědla celou mísu. Mečouna jsem si pokapala citronem (zase,
já vím) a užila si poslední chod, který jsem na slavnostech měla. A že stál za
to!
Slavnosti byly úžasné a
já se moc těším na další vlnu, určitě tam nebudu chybět. Dokonce se mi tyto
slavnosti líbili více než Špilperk food festival (článek zde), nejen, že se zde
neplatilo žádné vstupné, ale organizace byla lepší, člověk si měl stále kde
sednout, úklid špičkový a celkově byla pohodovější atmosféra.
Byli jste také na
Slavnostech moře? Na jaký festival se teď chystáte?
Krásný zbytek dne,
Teress
Mňam, hned bych si dala. :) To vypadá jako super akce, díky za report!
OdpovědětVymazatJá taky :-D
Vymazat