úterý 28. října 2014

Víkend plný ryb

Jak si žiju – projekt


Kdy jste naposledy byli na výlovu rybníka? Já chodím pravidelně každý rok, a letos jsem to stihla dokonce dvakrát! V sobotu jsem byla na výlovu rybníka v Jedovnicích a v neděli na výlovu rybníka Vrkoč (snad se tak jmenovalJ, jestli ne, tak mi odpusťte). Oba dva výlovy byli nedaleko Brna, takže pro nás Brňáky ideál.


Do Jedovnic na výlov jezdím už od dětství a mám na něj spousty krásných vzpomínek. Všude byli kádě s rybami, a když rybáři táhli sítě, byl to pro mě vždy velmi strhující pohled. Jenže teď po dvaceti letech je všechno jinak. Rybolovy se zvrtly a spíš než vytahování ryb z vody připomínají vietnamskou tržnici. Miliarda lidí, se plahočí kolem stánků a kupuje samý blbosti. Pochopila bych stánky s jídlem, kožešinami, nějakého kováře a řezbáře, ale kdo si jede na rybolov koupit předražený autíčka na dálková ovládání nebo zapalovač, který k nám přiletěl až z Číny? Naštěstí na pěti procentech celého rybolovu můžeme ještě vidět pár ryb. Ale stejně mám strach. Bojím se, že z této frašky, na kterou se proměnil tradiční rybolov, ryby úplně vymizí.


Vlastně by mě v tomto dnešním světě, kdy se tradice pozvolna vypařují, vůbec nepřekvapilo, že na výlovu rybníka žádnou rybu neuvidím. Nemyslíte, že je to velká škoda?

A co Vy? Byli jste o víkendu na nějakém výlovu nebo teprve na nějaký jít plánujete?


Mějte se moc krásně


Teress

4 komentáře:

  1. Mě výlovy ryb nikdy moc nelákaly a asi ani lákat nebudou. Ráda jedu chytat ryby, kdy si sednu s knížkou a jen tak odpočívám, ale co bych dělala na výlovu, to fakt nevím :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych taky ráda šla rybařit, ale neznám nikoho, kdo chodí, že by mě vzal sebou :-)

      Vymazat
  2. Na Vrkoč jsme chodili každý rok, je tam hezky a mají tam výborný ryby :) :D Letos jsme ale bohužel nebyli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla letos poprvé, a byla jsem překvapená tou obrovskou vietnamskou tržnicí, to tam bývá pořád? Ty Jedovnice se mi zdají lepší...

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)