pátek 31. října 2014

Halloweenské menu

Krásný Halloween moji čtenáři. Co plánujete na večer? Jdete někam slavit Halloween? Nebo ho bojkotujete jako já? Ale i když ho bojkotuji, neznamená to, že si nemůžu doma udělat Halloweenské menu. Jdete do toho se mnou?


Dýňová polévka

Recept jsem už na blogu měla dvakrát, pokud si ho nepamatujete, najdete ho zde (klik a klik).


Dýňové rizoto


Suroviny:
Cibule
Bílé víno (1 dcl)
Hrnek rýže (vhodné na rizoto)
¼ rýže (já použila Hokkaidó)
¼ másla
2 lžíce olivového oleje
0,5 l zeleninového vývaru
Sůl a pepř

Postup:
V hrnci rozpálíme olej, vložíme najemno nakrájenou cibuli a rýži. Krátce osmahneme a zalejeme bílím vínem, které necháme pořádně provařit. Přidáme zeleninový vývar, sůl a pepř. Až nám vývar začne vařit a pozvolna se odpařovat přidáme na kousky nakrájenou dýni. Když už máme v hrnci tekutiny jen malé množství (rýže musí být měkká, pokud není, přidejte ještě vývar) zhasneme plamen a přidáme máslo, které v rizotu pořádně rozmícháme, až se celé rozpustí.

Dortík s tvarohem


Na kosti: jeden bílek a šťávu z půlky limetky

Na dort:
500 g polotučného tvarohu
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
100 g moučkového cukru
100 g rozpuštěného másla
100 g hořké čokolády
120 g polohrubé mouky
½ kypřícího prášku
Špetka soli
2 lžíce kakaa



Kosti:
Bílek ušlehejte dotuha (opravdu dotuha) a přidejte šťávu z limetky, ještě chvíli šlehejte. Výslednou bílkovou hmotou naplňte zdobící sáček a na plech vyložený pečícím papírem zdobícím sáčkem vytvarujte kosti. Sušte v předehřáté troubě na 50 °C přibližně 45 minut (hlídejte, aby se Vám kosti nespálily). Než z plechu sundáte kosti, nechte jej úplně vychladnout.

Dort:

Tvaroh smíchejte se lžíci cukru a jedním žloutkem.
Všechny bílky vyšlehejte se špetkou soli a cukrem. Čokoládu nasekejte na malé kousky. Rozpuštěné, ale vychladlé máslo dejte do mísy a smíchejte se všemi sypkými přísadami a čokoládou. Nakonec opatrně vmíchejte bílky.

Do dortové formy nalijte půlku těsta, vložte do trouby předehřáté na 170° C a pečte pět minut. Po upečení vložte na těsto všechen tvaroh, uhlaďte a přidejte zbytek těsta. Celý dort pečte dál v troubě (170°C) asi 35 minut.

Po upečení nechejte dort vychladnout a vidličkou rozkypřete vrchní vrstvu dortu, tak aby připomínal hlínu. Nakonec na dort položte bílkové kosti.


Jednoduché a sladké náhrobky:


Chcete dezert, ale nechce se Vám péct rovnou dort? Mám pro Vás jednoduchý dezert, který budete mít hotový za pár minut.

Uvařte čokoládový pudink, vlijte ho do skleniček a zapíchněte do něj sušenky obdélníkového tvaru, na který jste před tím pudinkem udělali třeba křížek (má to připomínat náhrobní kámen).



Dobrou chuť Vám všem a krásný Halloween,

Teress

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)