úterý 6. prosince 2016

Pivnice U Čápa

Obilní trh 10 (odkaz)

Pivnici u Čápa asi nemusím dlouze představovat, jelikož se domnívám, že patří mezi ty známější brněnské podniky. Nachází se nedaleko centra Brna na Obilním trhu, kde zároveň stojí také porodnice. Díky této porodnici a tomu, že sem tatínkové chodívali zapít své potomky, pivnice nese název U Čápa. Já sice potomky zapíjet nechodím, ale nesčetněkrát jsem kolem pivnice měla cestu a několikrát ji navštívila. Většinou si sem zajdu posedět na pití, jelikož pivnice (celkově) není zrovna styl podniku, který bych pro jídlo vyhledávala. Nedávno tomu, ale okolnosti chtěli a zašli jsme sem s přítelem na oběd.

Pivnice u Čápa má jasně daný koncept a to, že se nejedná o žádnou „nóbl“ restauraci ale o normální hospodu poznáte už u vchodu. Na rozdíl od většiny „normálních“ hospod na Vás už při vchodu nedýchne smrad z cigaret. Světlý a čistý interiér Vás pobídne k tomu dát si něco dobrého k jídlu nebo spláchnout žízeň alespoň plzeňským tankovým pivem. Prostor je oddělený na kuřáckou a nekuřáckou část, ale toalety se nacházejí v části kuřácké, stejně tak jako vchod do restaurace. Koncept uspořádání kuřácké a nekuřácké části podle mě postrádá logiku, ale vzhledem k tomu, že je zde zřejmě dobře vyřešeno odvětrávání není to nic, co by mělo být překážkou k tomu strávit zde příjemné chvilky s přáteli.

Interier, který frčel před dvaceti lety...

... Vás stejně může něčím překvapit.

Z jídelního lístku můžete vybírat tradiční, převážně českou kuchyni a výjimkou nejsou ani speciální menu jako je husí či zvěřinová nabídka.



Ochutnali jsme

Konfitovaná vepřová líčka - na lesních houbách a kořenové zelenině, mačkané brambory s cibulkou (127 korun).
Steak z vepřové panenky na grilu -marinovaný v barevném koření a whisky, na fazolových luscích s farmářskou slaninou (175 korun) a mačkané brambory s cibulkou (40 korun).

Vepřová panenka byla dobře ochucená a porce byla obrovská, na mě bylo maso sušší, fazolky byli teplé ochucené špekem. Velmi chutné byly mačkané brambory a možná to někomu přijde divné, ale chutnali mi prostě nejvíc ze všeho, připomínaly mi dětství, tak nějak podobně chutnali totiž brambory od mé babičky.

Konfitovaná líčka byla dobrá, jednalo se sice o tučnější maso, ale bylo měkké a rozpadalo se. Dal si je přítel a chutnala mu.

Obě jídla nám chutnala, nemůžu říct, že by se jednalo o velkou gastronomii, ale to snad nikdo od pivnice nečeká. Pokud máte chuť na klasické hospodské jídlo, Pivnice U Čápa Vás jistě potěší.





Jaká je podle Vás ta nejlepší pivnice v Brně a kam bych měla zajít příště?


Krásný začátek nového týdne a spoustu dobrého jídla Vám všem,



Teress

11 komentářů:

  1. Brno mám fakt z ruky, ale vypadá to jako příjemná hospůdka :)

    eLblog

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to tam hezky, akorát do Brna moc nejezdím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď je ta správná příležitost, zajet se sem podívat, Vánoční Brno je kouzelné :-)

      Vymazat
  3. Já mám z brňenské restaurace děsný zážitek, akorát to byla Zelená kočka. Četla jsem na ní samou chválu, ale když jsem tam velmi vyhládlá přišla, nikdo nepřišel s jídelákem. A protože hlad rostl, šla jsem si ho tedy sama vzít...ale co se nestalo: Nejdřív za mnou číšník volal, jestli je teda ten jídelní lístek můj. A když konečně přišel, měl takové zlé kecy, že jsem s křikem naštvaně utekla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Zelené kočky jsem nikdy nebyla a po tom tvém komentáři mě ani neláká tam zajít. Ale pravdou je, že ve většině brněnských podnicích to tak rozhodně nefunguje :-)

      Ale pravdou je, že se mi stalo něco podobného v podniku Thálie, kde byl taky takový příjemný číšník, že jsem nakonec zhnuseně odešla.

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)