středa 8. června 2016

Slavnosti moře na Slovanském náměstí



Ve dnech 28. a 29. května jste mohli na Slovanském náměstí v Brně ochutnat nejrůznější rybí speciality od předních (převážně) brněnských restaurací. Konal se zde totiž pátý ročník gurmánské akce Slavnosti moře, tentokrát s podtitulem 5. Vlna Tsunami. Kdo mě sleduje delší dobu, možná si vzpomene, že jsem na Slavnostech moře byla už loni. Celý článek z loňského roku můžete nalézt zde (odkaz).

Na Slavnosti jsem sem moc těšila a mluvila jsem o nich pěknou řádku dní. Proč by také ne, když loni byly tak skvělé a navíc tentokrát jsem věděla, co mě čeká, což moje nadšení ještě umocnilo. Ale nějaké změny přece jen nastaly a to převážně ve způsobu placení. Za pokrmy jste neplatili hotovostí, ale prostřednictvím platebních náramků, které jste si museli za 30 korun pořídit, nabít penězi a pak jste si teprve mohli na slavnostech něco dát. Náramky jste mohli koupit buď v restauracích nebo prodejnách Oceanu 48, nebo přímo na slavnostech. Já volila variantu pořídit náramek ještě před konáním slavností, abych si ho mohla doma v klidu nabít penězi. Setkala jsem se s nemalým počtem negativních názorů na tento způsob placení, ale mně se zdá ideální. Nemusíte nikde hledat peněženku a především to urychlí odbavení u stánku. Nikde se nestály fronty a vše šlo svižně. Bylo to poznat u stánku s Aperolem, kde jako jediní vybírali zálohu na sklenice v hotovosti a zároveň jako jediní měli pěknou frontu.




Projídání se festivalem

Jako první jsme navštívili stánek restaurace Prominent, kde jsme si dali Grilované filátko parmice nachové s petrželkovým risottem , restovanou šalotkou a šafránovou redukcí (130 korun).


Následovala Treska marinovaná v miso s jamínovou rýží a wakame salátkem od restaurace Kaizen (120 korun).


Z loňska jsme měli skvělou zkušenost s marinovaným filátkem mořského vlka od restaurace Retro Consistorium (tenkrát jsem ho vyhlásila za vítěze Mořských slavností) a proto když jsme viděli v nabídce marinovanou rybu, tentokrát od Napoli bistro neváhali jsme ji vyzkoušet. Sice to nebyl výborný mořský vlk ale mořský okuník s jogurtovo-koprovým dresinkem, rukolou a pečivem (130 korun), ale byl také moc dobrý. Kyselé marinované ryby mám prostě ráda, i když vím, že to nemusí sedět každému.


Od Retro Consistorium, které jsem zmiňovala výše, jsme si dopřáli pošírovaného mořského ďase se zeleninou, rajčaty a baby bramborami (130 korun).


Nechyběly ani ústřice

Na závěr jsme si dali test odvahy v podání ústřice (35 korun) a opravdu jsme se odvážili a ochutnali ji (všichni kromě Fíky, ta zarytě odmítala). No co Vám budu povídat, vůbec mi nechutnala, tak dopadá většina mých testů odvahy J.



K pití jsem si dávala Aperol spritz (65 korun), jelikož v tom teplém počasí se jevil jako ideální pití a můj drahý popíjel pivo z Dalešic (35 korun).  V nabídce také byla široká škála dobrých vín s doporučením k daným jídlům.




Nejlepší byla treska od Kaizen



Celá akce se velmi vydařila, počasí bylo krásné, jídla (až na zkušenost s ústřicí) výborná. Nejvíce mě oslovila marinovaná treska od Kaizen, ta byla vážně dokonalá a mohla bych ji jíst pořád. Musím uznat, že vždy když jdu na nějakou událost pořádanou Oceanem 48, jsem nadšená. Vše je vždy dotažené do posledního puntíku a není, na co by si člověk stěžoval.


Těším se zase na příští rok, určitě na další Tsunami nebudu chybět,

Byli jste někdo? Máte rádi ryby? Ochutnali jste někdy ústřici? Chutná Vám?



Krásný zbytek dne,

Teress



Články z událostí pořádaných Oceanem 48




2 komentáře:

  1. jeziiiiiis takova zavist! u nas se nic takovyho nedeje achjo :( ustrici jsem nikdy nemela ale rada bych vyzkousela. nebo mozna radsi ne.. :-D aperol mam moc rada. teda mela jsem ho jednou ale... moc rada :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli se u Vás neděje nic teď, tak to přijde časem, docela se takový akce teď rozmáhaj a nebo za mnou přijeď do Brna a já tě na nějakou vezmu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)