čtvrtek 9. února 2017

Čtení do mrazivých dnů (část třetí)


Krásný večer moji milí čtenáři. Jsem tu zpět s tipy na knihy pro dlouhé mrazivé večery. Všechny knihy, o kterých se zmíním, jsem samozřejmě přečetla. Některé jsou novější a pro některé budete muset zřejmě do knihovny. Předem bych Vás ráda upozornila, že se jedná o takové ty „knihy o ničem“ ty mám totiž nejraději. Jestli Vás zajímá vzdělávací, motivační nebo dokonce naučná literatura, tak se budete muset porozhlédnout někde jinde.

Do článku chci přidat také citace a pasáže z knih, které se mi nějakým způsobem zalíbily anebo se mě dotkly, proto musím článek rozdělit na více částí. Pokud jste nestihli první část, kde jsem se věnovala Twilight sáze, naleznete ji na tomto odkazu (klik). Druhá část byla věnována knihám od českých autorů a přečíst si ji můžete zde (odkaz).


Dnes jsem si pro Vás připravila knihy od J. K. Rowling, která je známá především jako autorka Harryho Pottera. Jdeme na to.

Harry Potter a Kámen Mudrců
J. K. Rowvling
Ilustrované vydání – Jim Kay
Albatros 2015
Fantasy


První díl veleúspěšné série knih o Harrym Potterovi vypráví o malém sirotkovi, který žije u své tety a strýce, kteří se k němu chovají asi tak jako k odpadu. Naštěstí klučík jménem Harry jednoho dne zjistí, že je synem kouzelníků a že on sám má nastoupit do školy čar a kouzel v Bradavicích. Rozprostře se před ním tak kouzelný svět plný neskutečných věcí, roztodivných tvorů a nových přátel. Vše by mohlo být jako v pohádce nebýt příchodu pána zla Lorda Voldemorta, který touží získat kámen Mudrců.

Knihu jsem četla opět po několika letech, a i když je psaná spíše pro dětského čtenáře (taky mě tehdy zaujala víc) i v dospělosti si v ní člověk něco najde, nebo to je jen nostalgie? Hlavním důvodem proč jsem se pustila do opětovné četby, bylo nové vydání s ilustracemi, které jsem si pořídila. Ilustrace jsou opravdu krásné, povedené a moc se mi líbí, že se nedrží filmového zpracování, ale většinou je zde vše vyobrazeno, tak jak jsem si to vždy při čtení představovala.







Harry Potter a Prokleté dítě
J. K. Rowling, J. Tiffany, J. Thorn
Albatros, 2016
Fantasy


Harry Potter se k nám po několika dlouhých letech vrací, i když už není studentem Bradavické školy, má děti, které v této tradici dál pokračují. Hlavním hrdinou se tak stává jeho syn Albus, který si najde kamarády tam, kde bychom to nejméně čekali a s nimi, obracečem času a s cílem zachránit Cedrika, který umřel v Ohnivém poháru (4. díl) několikrát změní minulost a současně s ní také kouzelný svět v přítomnosti. My čtenáři se tak můžeme dozvědět, jaký by byl tenhle svět například kdyby před lety zvítězil „vy víte kdo“.

Kniha je psaná formu scénáře z čehož jsem měla v počátku strach, proto jsem čtení nejnovějšího dílu oddalovala, ale jak se nakonec ukázalo, mé obavy byly plané. Kniha se čte dobře a velmi rychle. Příběh je poutavý, i když některé pasáže byly občas trochu fádní. Také nedoporučuji moc zkoumat princip cestování v čase, protože to je zde dost opomíjeno a Rowlingová si tak s časem dělá prakticky co chce. Nic to ovšem nemění na tom, že každý fanda Harryho Pottra by měl tento poslední díl přečíst (jestli tak už neudělal :-) ).


Bajky Barda Beedleho
J. K. Rowling
Albatros, 2008
Beletrie

Pět kratičkých bajek z kouzelnického světa Harryho Pottera s komentáři od samotného Albuse Brumbála (někdejšího ředitele školy čar a kouzel v Bradavicích).

Bajky:
Čaroděj a skákající hrnec
Fontána příznivé sudby
Mágovo chlupaté srdce
Králice Alice a chechtavý pařez
Příběh tří bratří

Nejvíce mě zaujala bajka Fontána příznivé sudby, vyprávějící o kouzelné zahradě, v které se nachází kouzelná fontána, která každého kdo se v ní vykoupe, učiní šťastným. Do kouzelné zahrady však smí vstoupit pouze jeden člověk a to jen jednou v roce.

Dohodly se tři čarodějky s tragickými osudy, že do zahrady vstoupí společně a to tak, že se pevně chytnou za ruce. Vyšlo jim to a dokonce sebou omylem vzaly i jednoho rytíře, který se ve fontáně chtěl také vykoupat.

V kouzelné zahradě museli společně splnit několik úkolů, aby se dostali až k fontáně. Problém byl však v tom, že se ve fontáně mohl vykoupat jen jeden z nich.

To, který z návštěvníků kouzelné zahrady se nakonec ve fontáně příznivé sudby vykoupe, Vám nebudu prozrazovat, abych někomu nezkazila zážitek ze čtení. (Kdybyste to přece jen chtěli vědět tak mi napište :-))


Citace z knihy:

Černovřesky jsou růžoví štětinatí tvorové houbovitého tvaru. Je velice nesnadné pochopit, proč by se s nimi někdo měl mazlit.
(17. str. Brumbálův komentář)




Svět Harryho Pottera mám velmi ráda z části z nostalgie a z části proto, že je občas dobré věřit také na kouzla a nejen na všednost obyčejných dní. A co Vy moji milí čtenáři, také patříte k jeho fanouškům?  




Teress

4 komentáře:

  1. Nad Prokletým dítětem pořád uvažuju a nevím. Díky všem těm negativním recenzím o tom, co je to za slátaninu, se mi do čtení moc nechce :D.

    Bajky jsem četla už nějaký ten pátek zpátky a ty se mi líbily moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si knížku přečti, čte se opravdu rychle, takže si myslím, že ztracený čas to určitě nebude.

      Vymazat
  2. Mne bohužel tyto knihy vůbec nelákají..-.-"

    eLblog

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)