pátek 13. listopadu 2015

Šípkový sirup

Krásný den moji milí čtenáři. Venku už začíná být pěkně sychravo, není se čemu divit, vždyť ve středu přijel Martin na bílým koni. Sama jsem zvědavá, kdy začne sněžit. V tomto období je dobré vybavit se vitamíny, ovoce a zelenina jsou samozřejmostí ale což takhle dát si šípkový sirup. Ten nejlepší si můžete udělat sami doma.


Potřebujete (na cca 5 litrů):
0,5 kg šípků (nejsladší jsou posbírané na přelomu října a listopadu)
2,5 kg pískového cukru
80 g kyseliny citronové
Vodu

Omyté šípky společně s 1 litem vody vložíme do mixeru a nahrubo rozmixhujeme. Uložíme na osm hodin do chladu. Poté Celou směs nalejeme do hrnce a přivedeme k varu. Směs opět uložíme na osm hodin do chladu. Odleželou směs s šípky přecedíme přes plátýnko aby v ní nezůstaly chloupky z šípků. Zůstane nám čistá červená tekutina kterou dolijeme vodou do 1,5 litru. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou a přivedeme k varu. Na hladině se nám bude tvořit bílá pěna, kterou sítkem posbíráme. Jakmile se sirup začne vařit ztmavne a je hotový. Přelejeme ho do vyvařených sklenic.
Sirup uchovávejte v chladu a ve tmě.


Pokud chtete stejné polepky jaké mám na sirupu já, přikládám je k vytištění. Můžete si je vytisknout na lepící papír a rovnou polepit lahve. 

Polepky si můžete stáhnout na uložto zde: http://uloz.to/xxvrNpY2/sipkovy-sirup-polep-pdf heslo: radosti

Chvilka počítání:
0,5 litru šípkového sirupu koupíte za 94 korun.
4 litrů sirupu připraveného dle receptu výše výjde na 45 korun.

To už stojí za trošku práce nemyslíte?

Teress

2 komentáře:

  1. Šípkový sirup mě zaujal, ale bohužel u nás už šípky nejsou :(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)