Krásný den moji milí
čtenáři. Venku už začíná být pěkně sychravo, není se čemu
divit, vždyť ve středu přijel Martin na bílým koni. Sama jsem zvědavá, kdy začne sněžit. V tomto
období je dobré vybavit se vitamíny, ovoce a zelenina jsou
samozřejmostí ale což takhle dát si šípkový sirup. Ten
nejlepší si můžete udělat sami doma.
Potřebujete (na cca 5
litrů):
0,5 kg šípků (nejsladší
jsou posbírané na přelomu října a listopadu)
2,5 kg pískového cukru
80 g kyseliny citronové
Vodu
Omyté šípky společně
s 1 litem vody vložíme do mixeru a nahrubo rozmixhujeme.
Uložíme na osm hodin do chladu. Poté Celou směs nalejeme do hrnce
a přivedeme k varu. Směs opět uložíme na osm hodin do
chladu. Odleželou směs s šípky přecedíme přes plátýnko
aby v ní nezůstaly chloupky z šípků. Zůstane nám
čistá červená tekutina kterou dolijeme vodou do 1,5 litru.
Přidáme cukr a kyselinu citrónovou a přivedeme k varu. Na
hladině se nám bude tvořit bílá pěna, kterou sítkem posbíráme.
Jakmile se sirup začne vařit ztmavne a je hotový. Přelejeme ho do
vyvařených sklenic.
Sirup uchovávejte
v chladu a ve tmě.
Pokud chtete stejné
polepky jaké mám na sirupu já, přikládám je k vytištění.
Můžete si je vytisknout na lepící papír a rovnou polepit lahve.
Polepky si můžete stáhnout na uložto zde: http://uloz.to/xxvrNpY2/sipkovy-sirup-polep-pdf heslo: radosti
Chvilka počítání:
0,5 litru šípkového
sirupu koupíte za 94 korun.
4 litrů sirupu
připraveného dle receptu výše výjde na 45 korun.
To už stojí za trošku
práce nemyslíte?
Teress
Šípkový sirup mě zaujal, ale bohužel u nás už šípky nejsou :(
OdpovědětVymazatAsi máme v Brně tepleji. Tak snad příští rok.
Vymazat