středa 13. května 2015

Domácí brambůrky z trouby rovnou k Vám

Jsem milovnice brambůrků. Netajím se tím, nikdy jsem to nedělala. Zatím, co kamarádky kolem mě jedí jenom zeleninu a připadají si pořád tlusté, Já si klidně večer otevřu pytlík brambůrků a o nic se nestarám.


Pravdou je, že mě někdy zahryzá svědomí: „Terezo, to už by stačilo!” a udělám si zeleninový salát. Ale, co by to bylo za život, kdyby si člověk nemohl občas dát to, na co má chuť.

Poslední dobou jsem si oblíbila všelijaké zeleninové chipsy, ale většinou jsou tak mastné, že pochybuji o tom, zda jsou zdravější jako ty bramborové.

Ale víte, že si můžete udělat domácí brambůrky? U Vás doma? Za použití mikrovlnné trouby? Bez tuku? Brambůrky, které jsou rozhodně zdravější než ty z obchodu? Ne? Tak to Vás bude zajímat dnešní článek.

Pořídila jsem si sadu pro výrobu domácích lupínků Mastard (pořídíte zde). Sada se skládá ze dvou silikonových plátů, v kterých jsou různě rozmístěné dírky.



Příprava brambůrků je jednoduchá (zvlášť pokud nejste já a neděláte si vše složitější). Bramboru okrouhlete, umyjete a nakrájíte na co nejtenčí plátky (my jsme na to doma měli krájítko), OSUŠÍTE (nezapomeňte, jinak se brambůrky dělají delší dobu), rozložíte na silikonový plát (teď můžete osolit a ochutit dle svých představ) a vložíte do mikrovlnné trouby na co nejvyšší výkon.



Asi Vás všechny zajímá, jak dlouho trvá, než si budete moci na teplých lupínkách pochutnat. Mám pocit, že v návodu bylo psáno kolem 3 minut v mikrovlnce (ale nevím to přesně), bohužel naší troubě to trvalo asi tak 14 minut. Možná je to ale tím, že jsme to dělali v multifunkční troubě, která má velké množství funkcí. A víte, jak to bývá. Čím víc funkcí, tím složitější ovládání.



Výsledné brambůrky chutnaly výborně, a proto jsme se hned pustili do pokusů s další zeleninou a ovocem. Nejlépe se nám udělala mrkve. Byla hotová za chvíli a pěkně křupala. (Ale podle mě brambůrková mrkev není moc dobrá) Jablíčka mi chutnala, jako křížaly, co se dělají na Vánoce.



Další variance už jsme moc nezkoušely, protože jsme se shodli na tom, že bramborové lupínky jsou prostě nejlepší.


Tipy pro Vás:
Pokud byste si chtěli doma také vyrábět lupínky za pomocí sady Mastrad, změřte si nejdříve mikrovlnou troubu. Rozměr mikrovlnky musí být větší než 28,5cm, jinak se tam pláty nevejdou. Každou zeleninu a ovoce před vložením na tác zkuste osušit. Nezapomínejte, že každá mikrovlnná trouba pracuje jinak a proto si musíte přijít na časy příprav sami.
Sadu jsem pořídila ne e-shopu vsenavareni.cz , domů mi přišla dva dny po objednání, komunikace s obchodem bez jakékoliv komplikace. Pokud byste si rádi objednali něco do kuchyně, tento internetový obchod Vám doporučuji.


Jak jste na tom s mlsáním Vy? Máte rádi sladké nebo raději slané? Dáváte si pozor na to, co jíte? Praktikujete nějakou alternativu nezdravých bramborových lupínků?


Mějte se krásně,


Teress

5 komentářů:

  1. Já jsem milovník sladkého, takže můžeme mít doma 10 sáčků brambůrek klidně půl roku a já o ně pohledem nezavadím a hledám nějakou čokoládu :D
    Když už nějaké jím, tak takové ty Strážnické (vím, plné oleje, soli atd. :D), popřípadě domácí, které děláme buď ve friťáku nebo v troubě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě občas přepadne chuť na sladké, ale ta na slané pořád převládá. Brambůrky by u nás nevydržely ani týden, natož půl roku :-)

      Vymazat
  2. mnaaam zdravy bramburky to musim otestovat. az dojim vsechny ty pytliky co mam doma nezdravejch bramburku ... :-D :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak je možný, že máte všichni doma zásoby brambůrků? Asi bych potřebovala nějaký návod jak na to :-)

      Vymazat
    2. Většinou stačí mamčin křik, že jsme to zase sežrali a není nic pro návštěvy :D

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)