Tanja
Kuchenbeckerová
Jestli si pamatujete
na knihu Francouzky neztrácejí šmrnc (článek zde), tak dnes tu máme další knihu
s francouzskou tématikou. Na rozdíl od předchůdkyně Jamie Cat Callanové tuto sepsala Němka,
která se přestěhovala do Paříže a prožívá zde téměř celý dospělý život.
Oproti Jamie
Francii nevychvaluje do nebes, ale vidí na ní spíše ty negativní stránky. Kniha
je z velké části návod na to, na co si v Paříži dát pozor. Také je
zde poukazováno na rozdíly mezi Paříží a Německem. Pro nás pro Čechy jsou tyto
rozdíly bližší a lépe pochopitelné, než rozdíly mezi Paříží a Amerikou.
Nástrahy
jídelního lístku
Ve Francii
dávají přednost jiným pochutinám než u nás. To čemu říkají lahůdky,
v českých restauracích spatříte málokdy a nejsem si jistá, jestli by nás
na talíři zaujala například taková prasečí hlava.
V kapitole „Číšník
králem“ proto můžete nahlédnout do nástrah jídelního lístku:
Musea de
porc vinaigrette – huspenina z prasečí hlavy s vinaigrette
Tripes –
vnitřnosti, dršťky
Pieds de
porc – vepřové nožičky
Salade de
gésires – salát s drůbežími žaludky
Andouillette
– salám z vnitřností
Kapitoly:
Příjezd do
Paříže a mé první kulturní šoky
Číšník
králem aneb Jak se mi dařilo v restauracích
Na cestách
po Francii aneb jak se s pár triky prokousat vším co nejlépe
Uctívání
jídla ve Francii aneb Jak jsem se učila vařit
Proč si o
francouzské ideální váze můžu nechat jen zdát
Užívám si
v nákupním ráji
Jak jsem
byla uvedena do konverzace
Jsem
zasvěcována do tajů správného oblékání
Moje hodiny
tikají jinak
Čas na práci
nebo také ne
Šampaňské
stále teče proudem, ale mě se nechce pořád něco slavit
Proč se mi
hned tak nepodlomí kolena před francouzskými milovníky
Rája pro
děti
Kniha se mi
líbila a jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Škoda jen, že mám tak děravou
paměť, takže si různé poučky a rady až zavítám do Paříže, stejně pamatovat
nebudu.
Teress
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)