čtvrtek 25. července 2013

Dostihy Brno Dvorska

Pády, srážky a zranění koní i lidí. Strach o to, že na Vás nějaký splašený kůň skočí. Spousta adrenalinu, strachu i zábavy. To vše můžete zažít na jediném místě a to na dostizích.

Letos už jsem po druhé navštívila brněnské dostihy Dvorska. Stálo mě to pár chvil přemáháni, protože můj první zážitek, co jsem si z dostihů odnesla, byl příšerný. Skoro celou dobu jsem se klepala u zábradlí a koukala na to, jak všude pobíhají splašení koně, jak jezdí sem a tam sanitky pro žokeje a byla jsem svědkem (to bylo to nejhorší) utracení dvou koní. Viděla jsem velmi zblízka koně s otevřenou zlomeninou nohy, jak pobíhá sem a tam a vůbec neví, co má dělat… Ano, zřejmě jsem stála na opravdu blbém místě.  Nechápala jsem krutost lidí, kteří nad tím vším mávli rukou a vesele se dál bavili a čekali až se z dráhy „odklidí vzniklé následky“ aby se mohlo pokračovat.

Je tohle normální? Není, byla jsem na nějakém extra nepovedeném dostihu. Zřejmě špatná konstelace hvězd. Letos jsem se na dostihy vydala znovu, abych se přesvědčila, že tam běžně koně i lidé nejsou celý v tom lepším případě „pomlácení“.  Počasí se vydařilo. Koupila jsem se sýrové nitě, které přímo miluji. Ono totiž, kromě toho, že se můžete dívat a sázet na dostihy, můžete také obcházet stánky a nakupovat dobroty. Nic jsem si nevsadila, jelikož jsem ani pořádně nepochopila, jak to funguje. Ale s Božským jsme se vsázeli jen tak mezi sebou a možná bych i něco vyhrála. A možná bych taky dost prohrála:). Občas se sice pár žokejů válelo po zemi, ale vždy si zvládli stoupnout a na svých odkráčet. I koníci všichni vypadali velmi spokojeně a to od začátku až do konce. (pozn. Jak mi bylo řečeno, ty koně to prostě baví. A ono opravdu, když se na ně člověk díval, musel jen souhlasit.)

Takové venkovní zábavy se mi moc líbí, být venku na sluníčku a na vzduchu, povídat si a občas se na něco kouknout. V tomto případě na běh koní. Časem ještě budu muset přijít pár věcem na kloub. Například jestli se koním mažou nohy, které si na překážkách omlacují. Ale až na to všechno přijdu a jestli se mi to bude líbit, už nic nebude bránit tomu, abych na dostihy chodila častěji. Jestli jste ještě nikdy na žádném nebyli, doporučuji alespoň jednou na nějaký zajít. Když už nic je to alespoň zajímavý zážitek.

Na Dvorske v Brně budou letos ještě dva a to 7.9. a 28.9. Já na tyhle zřejmě nepůjdu, protože se mi termíny vůbec nehodí. Ale příští rok se na nějakém zase ukážu.


Více informací naleznete zde: http://www.dostihybrno.cz/.  

Teress

12 komentářů:

  1. My v meste máme dostihy tiež ale na iný spôsob...nie sú to preteky ale beh cez prekážky, je to pekné a stále ma upútajú kone už len ako také :) Krásne zvieratá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady mají i skákání přez překážky, kamarádka zase chodí na závody kde koně tahají klády, to může být také zajimavé:)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechápu ten rozdíl v názvu co jsi napsala, máš to stejné před závorkou a v závorce...

      Vymazat
  3. Já bych taky někdy chtěla na dostihy... Tady jsou ale jen býčí zápasy...

    VELKÁ giveaway

    OdpovědětVymazat
  4. Mám rada kone, ale na dostihoch som ešte nebola. Určite by to bol skvelý zážitok! :)

    OdpovědětVymazat
  5. jé, na dostihy jsem se vždycky chtěla jít podívat. Nikdy jsem ale moc nepřemejšlela nad tím, jaká by to mohly být jatky. Na koni jsem jezdila, když jsem byla mladší, tak by to asi pro mě nebyl moc hezký pohled. Ale snad se na dostih podívám, myslím si, že jinak to musí být fajn podívaná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V ČR je plno míst kde se dostihy pořádají, tak využij toho, že jsi zase tady a na nějaké zajdi:)

      Vymazat
  6. Dobrý den, všem !!!!
    Vídím, že článek je starý přesto musí odpovědět. Pokud dostihový svět neznáte a nechápete, tak to prosím nekomentujte. DĚKUJI !!!! Taky neurážím ty co nemají co dělat a píší tyto blbosti. Ovšem mám i vzkaz pro uživatele ewe-linka - tento tvůj článek budu řešit jsem obyvatelka Dvorsk !!!!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Naprosto souhlasím, že jsou dostihy koní velký adrenalin, a to jsem divák. Jaké to asi je pro samotné žokeje a jejich rodiny :-) . Sleduji poctivě všechny závody, ale samozřejmě nejvíc prožívám Velkou Pardubickou :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)