úterý 27. listopadu 2012

Pečená zelenina


Inspirace podle Jameiho Olivera

Nedávno jsem viděla pár dílů ze seriálu Jamei vaří doma a byla jsem nadšená. Jamei vaří opravdu úžasně, uvolněně a všechno je to tak přirozené. V jednom díle pekl kořenovou zeleninu a vzhledem k tomu, že mám taková jídla opravdu ráda, rozhodla jsem si ji doma upéct taky. Jamei na rozdíl ode mě trhal řepu a mrkev ze své zahrádky a měl jí různé druhy. Tolik barev mrkve a řepy jsem v životě neviděla. Já ovšem ve svém bytě žádnou zahrádku nemám a i kdybych měla, tak mě tam zřejmě teď mrkev neroste. Tak jsem napřed vyrazila do obchodu. V obchodě měli jenom oranžovou mrkev a červenou řepu, tak jsem vzala aspoň to. Podle Jameiho rad jsem si vybrala pár věcí, které se mi k zelenině hodily a podle chuti a toho co mám ráda, jsem je zkombinovala. Jen mě mrzelo, že zrovna v obchodě neměli žádnou dýní, protože s ní by to byla bomba. Ale i tak to jídlo bylo perfektní, takže doporučuji si něco takového udělat doma.

Co je však na celém receptu nejdůležitější jsou kyselinky, bez toho by to nebylo ono! Takže citrón, jakýkoliv ocet tam určitě nesmí chybět!


Co je potřeba:

Balzamikový ocet, olej, šťáva z půlky citrónu, polévková lžíce šťávy z grepu, olej, libeček, oregano, bazalka, tymián, sůl, pepř, červená řepa, mrkev (a další zelenina podle toho jakou máte rádi).

Jak na to?

Červená řepa
Řepu oloupeme (doporučuji v rukavicích, jinak budete celí červení), nakrájíme a v misce smícháme s olejem, balzamikovým octem, trochou šťávy z grepu, bazalkou a libečkem.

Mrkev
Mrkev také oloupeme, nakrájíme, v misce smícháme s balzamikovým octem, šťávou z citrónu, olejem, oreganem a bazalkou, timiánem.
Samozřejmě podle chuti osolíme a opepříme.

Všechno dáme do pekáčku. Pečeme podle zkušeností s vlastní troubou. Já mám troubu elektrickou, takže jsem pekla 30 minut na 180 ˚C, pekáček jsem měla zakrytý alobalem, pak dalších 30 minut odkrytý. Nakonec jsem přidala ještě ovčí sýr a 10 minut jsem vše zapekla.


Ve dvou jsme zeleninu skoro celou hned snědli a k tomu jsme zakusovali tousty a popíjeli růžové víno. Zbytek jsme pak dojedli druhý den na oběd, jako přílohu k čočce na kyselo a opravdu se to k tomu hodilo :)
Až jednou přijdu na to jak dát jídlo na talíř aby to nějak vypadlo, tak to bude lepší :-D

5 komentářů:

  1. Až z tebe mám hlad!:) Tyhle blogy o jídle jsou pěkně nebezpečný:D

    OdpovědětVymazat
  2. pecenou repu se sýrem jsem zkousela nekdy v zari a naprosto jsem si to zamilovala! A to jsem driv repu uplne nenavidela! Akorat jsem to musela pect mnohem dele - recept jsem nasla myslim nekde na Elle..tu mrkev taky zkusim:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, řekla bych, že je chuťově lepší než ta řepa.

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)