Tak jsem si řekla, že mamce k narozeninám upeču dort. Už
jsem pekla dva dorty pro přítele, první nijak zvlášť nenadskočil, tak jsem to
svedla na velikost formy a koupila si menší. Druhý dort ve tvaru motýlka už byl
povedený a dobrý. Jednalo se o pomerančový dort, který jsem vyštrachala z
nějakého asi čtyři roky starého Gurmánu. Rozhodla jsem se, že mamce upeču právě
tento pomerančový dort, když už se jednou povedl povede se i po druhé.
Vyčlenila jsem si na pečení celý den. To bych ale nebyla já kdybych se
nepouštěla do nějakých experimentů. Řekla jsem si, že dort potáhnu marcipánem.
Na internetu jsem si našla návod na marcipán a vypadalo to velmi jednoduše.
První zádrhel nastal v Globusu, když jsem nakupovala
suroviny. Nemohla jsem totiž najít kukuřičný ani jiný sirup. No co v receptu
psali, že se sirup dá nahradit medem. Také nad cenou sušeného polotučného mléka
jsem se trošku zadrhla a nechápala co na tom stojí osmdesát korun. Další
shánění surovin už šlo docela lehce, je sice pravda, že aroma sladké mandle
nakonec bylo jen aroma mandle, ale přece
nebudu celý den lítat po obchodech.
K samotnému pečení bych řekla jen to, že korpus se celkem
povedl a krému se snědla skoro půlku, když chladl. Nejdelší čas bylo právě
chladnutí korpusu a krému. Když jsem napatlala korpus krémem dala jsem ho do
ledničky. Vrhla jsem se na ten strašně jednoduchý marcipán. Takže za prvé
množství surovin v receptu vůbec neodpovídalo marcipánové hmotě ale spíše
jakési kašičce. Možná to bylo použitým medem. Když už se mi konečně povedlo
udělat něco co připomínalo marcipán, zjistila jsem, že toho je málo, takže zase
znovu. Když už jsem měla odpovídající množství marcipánu a rozválela ho, byl
celý přilepený na podložce, nebo se při zvednutí natáhl a potrhal. Potáhnout dort
se mi povedlo asi až na sedmý pokus a to jsem se na potah musela dívat ještě s
přivřenýma očima. Nakonec jsem podle nákresu, který jsem si předem nakreslila,
dort ozdobila. Nevypadal sice nikterak úchvatně ale byla jsem v té chvíli ráda,
že už to mám za sebou i když jsem byla celá ulepená od cukru a kuchyň byla celá
zabarvená od potravinářského barviva. Musím ještě dodat, že než jsem ho
přivezla mamce (i když byl celou noc v ledničce) marcipánová hmota z dortu
začala stékat, mamce se ovšem líbil. Ještě aby ne, taky by se mi líbilo kdyby
mi někdo upekl dort, což už se minimálně pět let nestalo a kdoví jestli někdy v
budoucnu ještě stane.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)