sobota 2. září 2017

Slavnosti dobrého jídla

Brno – Náměstí Svobody 



Musím se přiznat, že akcím na Svoboďáku se většinou vyhýbám, ale tentokrát jsem se tam vypravila, když se něco jmenuje Slavnosti dobrého jídla – nenechá mě to chladnou. 

Osm brněnských restaurací jako je Erin's Flag nebo Zlatá loď, doplněných regionálními prodejci a drobnými řemeslníky, obklopili se svými stánky horní polovinu náměstí. Také nechyběl stánek pivovaru, sodovky nebo kávy.  

Festival se nesl spíše v komornějším duchu, navštívila jsem ho v dopoledních hodinách, takže návštěvníků zde ještě nebylo mnoho. U stánku se nestály žádné fronty a místa k sezení bylo dost. V poslední době jsem si oblíbila tyto menší festivaly, kde nabídka jídel je pestrá, ale zároveň ne předimenzovaná. Tím, že zde bylo stánků méně, ale přesto každý měl svoje originální pokrmy, byl výběr jednoduší a pocit z jídel pro mě daleko příjemnější. 

Nejvíc jsem si oblíbila nabídku thajské restaurace SIAM THAI, která měla mimo jiné také thajskou polévku Tom Ka Kai s kokosovým mlékem, která byla opravdu výborná. Ještě lepší snad byla plévka Tom Yam Kay s rajčaty a houbami. Poslední rok mám pro thajské polévky mimořádnou slabost a přijde mi, že jsou to jedny z nejchutnějších cizokrajných polévek, co si můžete dát. 

Festival se mi moc líbil. Každý pokrm, co jsem měla mi pohladil žaludek.  

V ten den bylo krásně, tak jsem se po jídle vydala na malou procházku na Moravské náměstí, abych se podívala na železnou konstrukci, která se tam koncem jara objevila. S překvapením jsem zjistila, že i zde se konal menší festival s názvem Piknikfest, který byl součástí akce Meeting Brno. K dostání zde bylo několik cizokrajných pokrmů na několika málo stáncích. Lidé zde leželi na dekách a celé to na mě působilo příjemným a klidným dojmem, až mi bylo líto, že jsem najezená už z města. Dala jsem si alespoň předraženou limonádu, kterou jsem si zrovna mohla odpustit... 

Nevěřila bych, že přímo v centru Brna můžou být v jeden den hned dva takto příjemné festivaly, na které se určitě stálo za to zajít podívat.  




















Právě přichází doba, kdy se s food festivaly roztrhne pytel, vidím to zase na pořádnou dávku různých dýňových slavností a už se na ně moc těším.  


A co Vy máte teď po létu v plánu za aktivity? 


Krásný první zářijový víkend, moji milí čtenáři, 


Teress 

5 komentářů:

  1. Tak to mě mrzí, že jsem se nepřišla podívat. Tahle událost se ke mě nedostala.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o většině událostí vím z facebooku, už mě asi zná, tak mi akce takového typu pořád nabízí :-)

      Vymazat
    2. Mimochodem všechny tyto akce sdílím na fb blogu...

      Vymazat
  2. Oh mňam vyzerá to fajn :), a je to pravda nejak týchto akcii pribudlo, ale ja som za ne tiež len rada :)
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně teď budou takové ty podzimní, dýňové, husí...takže alespoň nějaká změna.

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)