sobota 12. srpna 2017

Festival Mendel knows Brno

Festival konaný na oslavu narozenin Gregora J. Mendela, který má za úkol spojovat, podporovat a vzdělávat lidi. 

  

Nevím proč mě zrovna tolik upoutalo, že pan Mendel byl včelař. Když jsem se rozhodovala, jestli navštívím brněnský festival Mendel knows (na který jsem narazila zcela náhodou), pročítala jsem si, o čem vlastně má tato akce býtJediné, co jsem si doposud spojovala se slovem Mendel byla Mendelova universita a na Mendelově náměs pivovar. Vím, že je to nic moc, protože pivo v oblibě rozhodně nemám a do školy už nějaký pátek taky nechodím hledala jsem, co mě vlastně na festivalu čeká.  
  
Při pročítání programu, jsem narazila na krátké povídání o G. J. Mendelovi, kde mě, jak už jsem se výše zmínila, upoutala věta, že byl včelař. Mimo to byl také opat, meteorolog a zemědělec. Není divu, že mám dost často pocit, že toho dělám málo, když pořád narážím na lidi, co toho dělají tolik a jsou v tom úspěšní.  


Já sice včelař nejsem, jsem pejskař, ale kdyby můj pes byl včela, tak by to bylo stejně k ničemu. Rozmazlila jsem ho natolik, že bych si mohla o medu nechat jen zdát. Ale věřím, že nás je takových víc, co myslíte? 
  

Hlavní část festivalu byla situována na Mendelově náměstí v zahradě vedle Mendelova muzea.  


Mimochodem do té doby jsem neměla ani tušení o tom, že máme v Brně Mendelovo muzeum.  


Na podiu umístěném v již zmíněné zahradě se konal hudební a vzdělávací program, také zde byl menší street food festival, kde jsem si samozřejmě musela dát něco dobrého. Food část byla opravdu maličká, ale zase na ní bylo jen to, co by si člověk měl chuť dát, a ne spousta předražených nesmyslů, jak tomu dost často bývá. 
  
Součástí festivalu byla také komentovaná prohlídka Augustiniánského opatství nebo Mendelova muzea a pro případné zájemce byla zcela zdarma.  

Vydali jsme se na prohlídku opatství, jelikož muzeum je možné navštívit kdykoli (když už o něm vím :-)). Provázela nás zde mladá příjemná slečna, jejíž výklad nebyl sice nejlepší a dost často se v něm ztrácela, ale vše nahrazovala milým úsměvem a svým pozitivním přístupem. Pokud někdy budete mít možnost si toto opatství projít, jistě ji využijte, dle mého názoru to stojí za to.  
  
I když byl tento den hodně teplý, akce byla velmi zdařilá a vyklubal se z ní pěkný rodinný festival s dobrým jídlem, hudbou (na podiu si zahrál například Roman Dragoun anebo Tata bojs) a taky zmrzlinou, jak už bývá zvykem od Božského kopečku. 
  
Božský kopeček se svou zmrzlinou


Božský kopeček se svou zmrzlinou

Božský kopeček se svou zmrzlinou

Ano, zasadili jsme si hrášek.

Ano, zasadili jsme si hrášek.

Zahrada Augustiniánského opatství

Breadway - občerstvení

Breadway - výborný studený hráškový krém, jak dělaný do parného dne.

Ovegano - občerstvení

Ovegano - Thajské gazpacho, není stejně dobré jak to obyčejné, nechutnalo mi.


Na místě byla spousta her a hlavolamů.

Prohlidka Augustiniánského opatství

Prohlidka Augustiniánského opatství

Prohlidka Augustiniánského opatství

Prohlidka Augustiniánského opatství

Nejsem si jistá, jestli se tento festival koná každý rok, ale vím, že v minulých letech se už několikrát konal. Pokud se ale uskuteční i v příštím roce, nebojte se vzít děti, dobrou náladu a přijďte se pobavit. Třeba se tam uvidíme. 



Byl někdo z Vás na tomhle festivalu? A věděli jste toho víc než já o G. J. Mendelovi? 


Přeji Vám Všem krásný víkend, 

Teress 

2 komentáře:

  1. Ty brďo, takový skvělý festival a já o něm nevím :-D! Musela sis ho opravdu užít, už na fotkách vypadá skvěle.
    Ennepenne.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na něj narazila náhodou, zahlídla jsem plakát na nějakým sloupku, jinak bych o něm neměla ponětí...

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)