středa 22. července 2015

Nákupy Tunisko (+ soutěž)


Krásný den moji milí čtenáři, rozhodla jsem se pro Vás sepsat velmi oblíbený typ článků a to je „HAUL“. Na blogu „Moje malé radosti“ tyto články nebývají zvykem a nemyslím si, že s nimi v budoucnu začnu, ale tentokrát jsem chtěla udělat takový netypický Haul, z mojí dovolené. Článek není klasickým nakupovacím článkem, ale je typem na to, co si pořídit (nebo naopak nepořídit) v Tunisku.




Na úvod: Připravte se na smlouvání. Smlouvá se skoro všude, jen na hotelech a tam, kde mají zboží označené cenou, by se teoreticky už nemuselo. Měna je Tuniský dinár, který ovšem v ČR nesměníte, proto se vybavte eurem, které si tam teprve vyměníte ve směnárně nebo na recepci v hotelu. Platit můžete i eurem, domorodci s tím problém nemají, já ale volila první variantu. 1 dinár je asi 15 korun a dělí se na 1000 milimů (to pak kolikrát máte spoustu drobných a nevíte co s nimi).


Koření

Tunisko je známé pro své koření, proto jsem pokládala za povinnost si nějaké domů přivést.

Peněz si na něj připravte zhruba tolik, jako byste je kupovali u nás (cca 188 korun – co vidíte na fotce). Je velmi kvalitní (až na jeden druh, u kterého mám pocit, že je v tom seno).

Koupila jsem si ho hlavně kvůli tomu, že jsem potřebovala udat zbytek peněz. Jsem spokojená, balíčky jsou roztomilé a určitě do něčeho nasypu i to „seno“. Kupovala jsem je přímo v hotelu, takže si myslím, že se dá sehnat i levněji, například ve městě, kde ho prodávají ve velkých otevřených pylech, což vypadá moc pěkně.





Koberce

V Tunisku prý nakoupíte různé textilní a kožené výrobky až o polovinu levněji než v Česku. Nevím, kam musíte jít, aby tomu tak bylo. Mě všechno jejich oblečení přišlo drahé a navíc kvalita většinou dost pokulhávala. Všude samé padělky značek, s tím, že prodejci si mysleli, že tím automaticky věc nabývá na hodnotě.

Ale určitě si kupte koberce, které tam stojí podstatně méně a jsou krásné a hebké a většinou natrefíte na obrovský výběr. Já přivezla hned dva jako dárky pro mou rodinu a dodnes lituji toho, že jsem si nevzala jeden i pro sebe.


Šperky
Viděla jsem prodávat šperky nejrůznější kvality, většinou se jedná o stříbro, zlato je prý moc drahé. Nevím, jestli je vhodné důvěřovat prodejcům, že jsou šperky pravé. Já sama neumím poznat stříbro od jiného kovu.

Samozřejmě, že moje nedůvěřivost k pravosti mi nebránila koupit si hned dva náramky, které jsem ale usmlouvala na cenu za kterou se „skoro“ vyplatily. Navíc jsem smlouváním strávila asi půl hodiny a bylo mi líto stráveného času. Prodejce na tom asi neutržil tolik, kolik si představoval, takže po mě při odchodu div neházel kameny. Přitom jeden náramek mohl vyjít tak na tři stovky, což se mi zdá pořád hodně, na to, že si nejsem jistá pravostí šperků. Raději dávejte pozor na to, kde takové věci kupujete.


Kosmetika
Dekorativní kosmetika je prý v Tunisku kvalitní, bohužel obaly jsou většinou velmi nehezké a způsob používání pro mě dost složitý. Zřejmě už jsem navyklá na evropské a americké výrobky, které kolikrát prodává hlavně jejich obal.

Mimo dekorativní kosmetiku, ale pořídíte spoustu olejových přípravků jak na vlasy, tak na tělo, které nejsou drahé a vypadají celkem kvalitně. Oblíbila jsem si vůni jasmínu, která je pro jejich kosmetický průmysl typická.





Parfémy

Hlavně ve městech narazíte na parfumérie na každém rohu. Určitě do nějaké zajděte, protože je to příjemná zkušenost. Prodejce Vám dá očuchat klidně dvacet parfémů, které jsou (prý) většinou základní složkou například k Chanelu a různým známým parfémům. Moc tomu nevěřím, protože v Egyptě mi vykládali to samé. Jasně, celá Afrika má základní složky k světoznámým parfémům. A pozor, prý je ty značky od nich vykupují.

Malá lahvička vyjde asi na 114 korun. Parfémy jsou kvalitní a dlouho vydrží. Já používám jasmínový a je skvělý.

Je mi jasné, že každý nemá tu možnost, zajed si nějaký ten parfém koupit a proto jsem se rozhodla, že někomu jeden věnuji. Mám dva neotevřené, s tím, že nevím, jak se který jmenuje a jak voní, proto si výherce může zvolit jeden z nich sám.



Pravidla:

1. Napište do komentáře, který z parfému byste v případě výhry chtěli (na jednom je napsána značka chs, na druhém jap??, fakt nevím J)

2. Soutěž je určena pro pravidelné čtenáře!! Jestli sledujete blog na fb, nebo přes GFC mi je jedno, pravidelný čtenář je i ten, který nesleduje blog přes sítě, ale pravidelně zanechává pod články komentáře.

3. Soutěž končí 7. 8., poté vyberu výherce, kterého budu sama kontaktovat (pokud na sebe zanechá kontakt).

Vyhrává Bruwen, gratuluji!!



Co si nejčastěji vozíte z dovolené? Už jste letos na nějaké byli nebo se teprve chystáte?


Teress

14 komentářů:

  1. Líbí se mi ten "Jap". Sleduji přes FB. Z dovolené si vozím obvykle zajímavé malé šutry. philosoraptorka@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, ja bych rada vyzkousela jakykoliv arabsky parfem.
    Pravidelnou ctenarkou uz jsem dlouho.
    Limettka@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Jap
    Gfc ervulenka
    Ervulenka@seznam. Cz

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych zkusila třeba ten Chs. :)
    Já byla letos už v Itálii a Francii, takže nikam daleko už asi nepojedu. :) Vozím si hlavně pohlednice, brožurky a milion fotek. :)
    (Mejl v profilu.)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak třeba parfém JAP.

    FB: Pavla Kostková
    kostkova.pavla@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  6. GFC, FB: Lucia Balintová
    lucinkabalintova@gmail.com
    Ja by som si vybrala chs. Z dovolenky si nosím rôzne suveníry, ale najčastejšie sú to magnetky. :)

    OdpovědětVymazat
  7. GFC - Lucka Štěchová
    FB - Lucka Štěchová

    Lucie.stechova3@gmail.com

    Každý rok si z Chorvatska vozím novou mušli:)

    Vybraa bych si Jap:)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, sleduji tě přes GFC (kopretinka-paja), vybrala bych si jap. Z dovolené se snažím si dovézt něco co doma neseženu, tentokrát je to krásná ručně šitá taška a zástěra, ubrus a chňapky s levandulovým vzorem :)

    OdpovědětVymazat
  9. GFC: Adéla Něničková

    Vybrala bych si třeba Jap, i když je mně to úúúúúplně jedno který :D
    ada.nenickova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj,ja by som si vybrala chs :) Z dovolenky je moje pravidlo magnetka a ak nájdem tak ľevandulové vrecúška, samozrejme niečo čo u nás nenájdem a určite nejaké suveníry s názvom krajiny a mušle ...
    GFC & FB - Christina Majcikova
    kristiesmileb@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  11. GFC: Eva H., eva.hrabalova@atlas.cz, facebook: Eva Hrabalová, je mi jedno který parfém :), mám ráda trošku sladší vůně ale nic silného

    OdpovědětVymazat
  12. V Tunisu jsme byli snad před 10 lety a doteď si pamatuju na to hrozné smlouvání a na to, jak nadávali mamce, že je ježibaba :D -_-. A vlastně krmě stříbrného prstýnku jsme si nic nepřivezli (ono hádat se tam s nimi o každý dinár...).

    Sleduji přes GFC jako Alena Lusková
    luskova.alena@gmail.com
    A asi Chs :)

    Jen takové PS: Ty ses teď odvážila jet do Tunisu? :D Já vím, že je to všechno takové přehnané, ale stejně, já se tam necítila moc bezpečně ani když byl všude klid...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nee, já tam byla ještě před tím, než se tam začalo jen tak z hecu střílet po turistech. Teď už bych se asi bála...

      Vymazat
  13. ahoj , asi jap
    gfc tento ucet
    n.princess@azet.sk
    ja som bola v starom dobrom anglicku , nemam rada teplo hah

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)