pondělí 9. června 2014

Špilberk food festival

Aneb tady se moc nenajíte


Jednou za rok se na Špilberku v Brně koná food festival. Každý rok tam děsně moc chci. Nikdy jsem tam nešla. Až letos. Slíbila jsem si to za odměnu po státnicích. A jak to tam tedy vypadá? Stojí za to tam jít?

Špilberk food festival, je vlastně festival věnovaný jídlu. Jedny z nejlepších restaurací jihomoravského kraje, tam předvádí své kuchařské umění. Mimo jídlo zde můžete ochutnat nepřeberné množství vína, ale i jiných nápojů.

Bohužel to není zadarmo. Ale to většinou u těchto akcí očekávají i méně chápavější z nás. Vstupenka na festival stojí na místě 500,- korun (v sobotu a v neděli), v této ceně máte 250,- korun ve formě florénů. Florén je platidlo, kterým se jako jediným dá na festivalu platit. Jeden florén vyjde na 25 korun, ale za jeden florén si na festivalu koupíte tak maximálně vodu.




Mimo stánků restaurací se v průběhu festivalu konají na nádvoří hradu „cooking show“, z nichž na některé se dá i dívat (Z. Polreich) a u některých zase nemůžete vydržet (Makro).

My jsme se na festival vydali s panem Božským v sobotu. Měli jsme velké štěstí, protože to byl opravdu první letošní horký den. A co si budeme povídat, kdo byl někdy v létě na Špilberku, je mu jasné jaké tam může být teplo. Po celý den jsme vyhledávali zbytky stínu, kterých tam ale bylo pramálo. Letos ještě na to teplo prostě nejsme navyklí. Ale my si zvykneme J.




První co jsme začali hledat, bylo nealkoholické pití, a dost dlouho nám trvalo objevit, kde lidi berou ty pet flašky s vodou (pro příště – kde je směnárna peněz, tam je i voda), nakonec jsme vždycky zakotvili u stánku, kde Mattoni dělalo nealkoholické drinky. Ze třech variant jsem si stále dávala Mat&Toni a Božský něco s mátou a třtinovým cukrem, co už nevím, jak se jmenovalo. Ale bylo to studený, byl v tom led a to nám stačilo. Mimo jiné tam měli nějaký koktejl s chilli papričkou, který jsme si v tom teplu netroufali ochutnat, ale všichni návštěvníci to brali útokem.




První restauraci, co jsme navštívili, byla „Hotel Prestige“, kterou tedy vůbec neznám, ale měla zahrádku ve stínu a to bylo v danou chvíli rozhodující. Já si tam dala konfitovaný hovězí krk v tymiánovo-rozmarýnovém sádle na mrkvovém pyré s mladými hráškovými lusky (6 florénů) a celou dobu jsem záviděla Božskému jeho žemlovo-sýrové placky s restovanými hříbky a petrželovou pěnou (4 floreny), protože to měl výborný. Zatím co já jsem si připadala jako by mi dali oběd pro dvouleté děcko. Celé jsem to měla nemastné neslané, „naštěstí“ toho bylo tak málo, že se to sníst dalo, ale do této restaurace bych zřejmě nikdy nešla.


Dále jsme se vydali na ochutnávku sýrů, která byla v ceně vstupného. Byly to sýry od firmy Président, které mi moc chutnají. Já jsem sýrový člověk, takže za každý sýr budu vždycky ráda (pokud to nebude kozí). Jediná nevýhoda byla, že kolem čtvrté hodiny jim došlo pečivo. A zkuste ochutnávat tolik druhů sýrů bez chleba. U stánku Président bylo také spoustu her, kde jste si mohli zahrát například nějaký spešl petanque a spoustu dalších her.
Tady jsem si zapnula na mobilu omylem nějaký modrý filtr (nový mobil).

Poslední restaurací, ke které jsme prostě museli jít, byla moje platonická láska Noemova Archa (pozn. správně jen Noem Arch). Nevím proč, ale tuto restauraci mám strašně moc ráda i přesto, že jsem tam nikdy nebyla (na mou obranu, už se tam dva roky chystáme). Noemova Archa měla opravdu hezký stánek, se všímavým personálem. Všechno měli sladěné krásně do námořnicka. Posezení bylo také příjemné. Ale možná je tak chválím, protože je mám prostě z nepochopitelných důvodů ráda. Ale vraťme se k jídlu. Dala jsem si telecí hanger steak, mrkvový gratin s máslem a cardamomem s fialkovou omáčkou (9 florénů). Bylo to vynikající, bez chybičky. Opravdu do té restaurace musím jít. Sednu si tam na zahrádku na palubu a budu moc šťastná. Zase odbíhám od tématu J. Božský měl vykostěné kachní stehýnko na červeném víně, červené zelí s pomerančovými segmenty, skořicí a badyánem a k tomu nadýchaný petrželový knedlík (6 florénů). Samozřejmě jsem od něj také ochutnala a nebylo to vůbec špatné. Kdo má rád kachnu, určitě ocení. Já miluju zelí, ale mám radši kyselejší verzi.
 
Není na tom Špilberku krásně?



Samozřejmě jsme si mimo jídel dali také víno (jednotná cena 1 florén za 0,5 deci). Což mě docela zaujalo, že nikde neměřili, jestli Vám opravdu dávají 0,5 deci, myslím, že jsme dostali víc. Ale na tom nesejde, víno bylo dobré, jen na něj bylo moc teplo.

Kromě výše zmíněných restaurací, tam byly samozřejmě i jiné, které bych moc ráda navštívila například Monte Bú, Koishi, Pavillon restaurant… Ale už se nám nechtěly měnit další peníze.

S odstupem času si říkám, že příští rok tam určitě nepůjdu. Sice jsem ráda, že jsme letos šli a nelituji toho, ale po finanční stránce je to opravdu děsivé. Podle mě je lepší si zajít přímo do té restaurace a prakticky za stejnou cenu jako na stánku na festivalu, se dobře najíte, a nebudete muset platit, žádné vstupné. Kolik jsme tam nechali, to radši přepočítávat nebudu. Ale například ta ochutnávka (rozumějte, že jsou to maličké porcičky, viz. Foto) u Noemové Archy nás vyšla na 375 korun, a když si vezmete, že byste chtěli jít k více stánkům restaurací, co Vás zajímají, asi byste tam nechali slušnou sumu.




Celou tuhle akci bych chápala, jako prezentaci restaurací, udělat si tam reklamu a nalákat lidi přímo k sobě do restaurací, ale s takovýma cenama podle mě moc lidí nenalákají. Také to na festivalu bylo vidět, všichni pořád pili pivo a víno, protože to bylo nejlevnější, ale u těch jídel zase takový nápor nebyl.

Musím říct, že jsem za ty peníze od festivalu čekala víc. Zajímalo by mě jak je to na tom pražském food festivalu, ale asi to bude stejné. Pokud jste na pražském byli, napište mi do komentářů vaše dojmy, jestli je to tam také takové jak u nás v Brně.

Byli jste někdy na Špilberk food festivalu? A pokud ne, chtěli byste se tam jít podívat? A co říkáte, na ceny na těchto stáncích, které se festivalu účastnily?

Mějte se krásně,


Teress

6 komentářů:

  1. Ahoj, ja muzu jen doporucit gastroslavnosti Rettigove v Litomysli. Vstupne je zdarma, ceny opravdu lidove, velky vyber vseho mozneho, moderuji kluci v akci, k tomu ruzne souteze a zabava. Krom toho Litomysl stoji za navstevu, nadherny misto se skvelou atmosferou. Letos uz byly, tak vrele doprucuji zkusit to pristi rok.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek, díky moc za popis festivalu. Spolužačka na něj chodí pravidelně a vždycky má na netu spoustu fotek (je tak trochu foodie, řekla bych) a já nikdy nevěděla, jestli závidět, nebo ne. :D Tak teď už vím, že jsem zas tak o moc nepřišla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ono je to tam dobrý, jen finančně hodně náročný.

      Vymazat
  3. I prague food festival je poměrně drahá záležitost, navíc tady v brně jste měli možnost jíst z karlovarského porcelánu a s nerezovými příbory, což v praze není. Řekla bych, že je to super akce, něco jako matějská pro dospělé, necháš tam stejné peníze. Nutno podotknout, že tam byly výběrové restaurace, na kterých je to stavěno. Já osobně jsem tam byla, pracovala jsem tam, článek, vlastně několik, jich najdeš na mém blogu ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jasně, ono je to trochu dražší, ale já si vždycky říkám, že si tam dám věci, které za normálních okolností jinde neochutnám. Navíc teda musím říct, že díky tomu, že manžel kupuje zlato a dělá v investicích, tak si na peníze nestěžujeme. Ale tak samozřejmě stejně nechceme nějak zbytečně utrácet, to je jasné. Každopádně na food festivaly jezdíme fakt rádi. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)