Aneb tady se moc nenajíte
Jednou za rok
se na Špilberku v Brně koná food festival. Každý rok tam děsně moc chci.
Nikdy jsem tam nešla. Až letos. Slíbila jsem si to za odměnu po státnicích. A
jak to tam tedy vypadá? Stojí za to tam jít?
Špilberk
food festival, je vlastně festival věnovaný jídlu. Jedny z nejlepších restaurací
jihomoravského kraje, tam předvádí své kuchařské umění. Mimo jídlo zde můžete
ochutnat nepřeberné množství vína, ale i jiných nápojů.
Bohužel to
není zadarmo. Ale to většinou u těchto akcí očekávají i méně chápavější z nás.
Vstupenka na festival stojí na místě 500,- korun (v sobotu a v neděli), v této
ceně máte 250,- korun ve formě florénů. Florén je platidlo, kterým se jako
jediným dá na festivalu platit. Jeden florén vyjde na 25 korun, ale za jeden
florén si na festivalu koupíte tak maximálně vodu.
Mimo stánků
restaurací se v průběhu festivalu konají na nádvoří hradu „cooking show“,
z nichž na některé se dá i dívat (Z. Polreich) a u některých zase nemůžete
vydržet (Makro).
My jsme se
na festival vydali s panem Božským v sobotu. Měli jsme velké štěstí,
protože to byl opravdu první letošní horký den. A co si budeme povídat, kdo byl
někdy v létě na Špilberku, je mu jasné jaké tam může být teplo. Po celý den
jsme vyhledávali zbytky stínu, kterých tam ale bylo pramálo. Letos ještě na to
teplo prostě nejsme navyklí. Ale my si zvykneme J.
První co
jsme začali hledat, bylo nealkoholické pití, a dost dlouho nám trvalo objevit,
kde lidi berou ty pet flašky s vodou (pro příště – kde je směnárna peněz,
tam je i voda), nakonec jsme vždycky zakotvili u stánku, kde Mattoni dělalo
nealkoholické drinky. Ze třech variant jsem si stále dávala Mat&Toni a Božský něco s mátou a
třtinovým cukrem, co už nevím, jak se jmenovalo. Ale bylo to studený, byl v tom
led a to nám stačilo. Mimo jiné tam měli nějaký koktejl s chilli papričkou,
který jsme si v tom teplu netroufali ochutnat, ale všichni návštěvníci to
brali útokem.
První
restauraci, co jsme navštívili, byla „Hotel Prestige“, kterou tedy vůbec
neznám, ale měla zahrádku ve stínu a to bylo v danou chvíli rozhodující.
Já si tam dala konfitovaný hovězí krk v tymiánovo-rozmarýnovém sádle na
mrkvovém pyré s mladými hráškovými lusky (6 florénů) a celou dobu jsem
záviděla Božskému jeho žemlovo-sýrové placky s restovanými hříbky a
petrželovou pěnou (4 floreny), protože to měl výborný. Zatím co já jsem si
připadala jako by mi dali oběd pro dvouleté děcko. Celé jsem to měla nemastné
neslané, „naštěstí“ toho bylo tak málo, že se to sníst dalo, ale do této
restaurace bych zřejmě nikdy nešla.
Dále jsme se
vydali na ochutnávku sýrů, která byla v ceně vstupného. Byly to sýry od
firmy Président, které mi moc chutnají. Já jsem sýrový člověk, takže za každý sýr
budu vždycky ráda (pokud to nebude kozí). Jediná nevýhoda byla, že kolem čtvrté
hodiny jim došlo pečivo. A zkuste ochutnávat tolik druhů sýrů bez chleba. U
stánku Président bylo také spoustu her, kde jste si mohli zahrát například
nějaký spešl petanque a spoustu dalších her.
Tady jsem si zapnula na mobilu omylem nějaký modrý filtr (nový mobil). |
Poslední
restaurací, ke které jsme prostě museli jít, byla moje platonická láska Noemova
Archa (pozn. správně jen Noem Arch). Nevím proč, ale tuto restauraci mám
strašně moc ráda i přesto, že jsem tam nikdy nebyla (na mou obranu, už se tam dva
roky chystáme). Noemova Archa měla opravdu hezký stánek, se všímavým
personálem. Všechno měli sladěné krásně do námořnicka. Posezení bylo také
příjemné. Ale možná je tak chválím, protože je mám prostě z nepochopitelných
důvodů ráda. Ale vraťme se k jídlu. Dala jsem si telecí hanger steak,
mrkvový gratin s máslem a cardamomem s fialkovou omáčkou (9 florénů).
Bylo to vynikající, bez chybičky. Opravdu do té restaurace musím jít. Sednu si
tam na zahrádku na palubu a budu moc šťastná. Zase odbíhám od tématu J. Božský měl vykostěné kachní
stehýnko na červeném víně, červené zelí s pomerančovými segmenty, skořicí
a badyánem a k tomu nadýchaný petrželový knedlík (6 florénů). Samozřejmě
jsem od něj také ochutnala a nebylo to vůbec špatné. Kdo má rád kachnu, určitě
ocení. Já miluju zelí, ale mám radši kyselejší verzi.
Samozřejmě
jsme si mimo jídel dali také víno (jednotná cena 1 florén za 0,5 deci). Což mě
docela zaujalo, že nikde neměřili, jestli Vám opravdu dávají 0,5 deci, myslím,
že jsme dostali víc. Ale na tom nesejde, víno bylo dobré, jen na něj bylo moc
teplo.
Kromě výše
zmíněných restaurací, tam byly samozřejmě i jiné, které bych moc ráda navštívila
například Monte Bú, Koishi, Pavillon restaurant… Ale už se nám nechtěly měnit
další peníze.
S odstupem
času si říkám, že příští rok tam určitě nepůjdu. Sice jsem ráda, že jsme letos
šli a nelituji toho, ale po finanční stránce je to opravdu děsivé. Podle mě je
lepší si zajít přímo do té restaurace a prakticky za stejnou cenu jako na stánku
na festivalu, se dobře najíte, a nebudete muset platit, žádné vstupné. Kolik
jsme tam nechali, to radši přepočítávat nebudu. Ale například ta ochutnávka
(rozumějte, že jsou to maličké porcičky, viz. Foto) u Noemové Archy nás vyšla
na 375 korun, a když si vezmete, že byste chtěli jít k více stánkům restaurací,
co Vás zajímají, asi byste tam nechali slušnou sumu.
Celou tuhle
akci bych chápala, jako prezentaci restaurací, udělat si tam reklamu a nalákat
lidi přímo k sobě do restaurací, ale s takovýma cenama podle mě moc
lidí nenalákají. Také to na festivalu bylo vidět, všichni pořád pili pivo a
víno, protože to bylo nejlevnější, ale u těch jídel zase takový nápor nebyl.
Musím říct,
že jsem za ty peníze od festivalu čekala víc. Zajímalo by mě jak je to na tom
pražském food festivalu, ale asi to bude stejné. Pokud jste na pražském byli,
napište mi do komentářů vaše dojmy, jestli je to tam také takové jak u nás v Brně.
Byli jste
někdy na Špilberk food festivalu? A pokud ne, chtěli byste se tam jít podívat?
A co říkáte, na ceny na těchto stáncích, které se festivalu účastnily?
Mějte se
krásně,
Teress
Ahoj, ja muzu jen doporucit gastroslavnosti Rettigove v Litomysli. Vstupne je zdarma, ceny opravdu lidove, velky vyber vseho mozneho, moderuji kluci v akci, k tomu ruzne souteze a zabava. Krom toho Litomysl stoji za navstevu, nadherny misto se skvelou atmosferou. Letos uz byly, tak vrele doprucuji zkusit to pristi rok.
OdpovědětVymazatŠkoda, že už letos byl :-/
VymazatSkvělý článek, díky moc za popis festivalu. Spolužačka na něj chodí pravidelně a vždycky má na netu spoustu fotek (je tak trochu foodie, řekla bych) a já nikdy nevěděla, jestli závidět, nebo ne. :D Tak teď už vím, že jsem zas tak o moc nepřišla. :D
OdpovědětVymazatAle ono je to tam dobrý, jen finančně hodně náročný.
VymazatI prague food festival je poměrně drahá záležitost, navíc tady v brně jste měli možnost jíst z karlovarského porcelánu a s nerezovými příbory, což v praze není. Řekla bych, že je to super akce, něco jako matějská pro dospělé, necháš tam stejné peníze. Nutno podotknout, že tam byly výběrové restaurace, na kterých je to stavěno. Já osobně jsem tam byla, pracovala jsem tam, článek, vlastně několik, jich najdeš na mém blogu ;-)
OdpovědětVymazatJasně, ono je to trochu dražší, ale já si vždycky říkám, že si tam dám věci, které za normálních okolností jinde neochutnám. Navíc teda musím říct, že díky tomu, že manžel kupuje zlato a dělá v investicích, tak si na peníze nestěžujeme. Ale tak samozřejmě stejně nechceme nějak zbytečně utrácet, to je jasné. Každopádně na food festivaly jezdíme fakt rádi. :-)
OdpovědětVymazat