úterý 26. srpna 2014

Jak přežít vejšku (1. část)

Poprvé do prváku


I když jsem před nedávnem vysokou školu ukončila, ještě teď občas s hrůzou vzpomínám na to, co mě na vysoké potkalo. Je pravda, že každá vysoká je jiná a proto tento článek berte s rezervou. Vaše vysoká může být úplně v klidu a nic špatného Vás tam nemusí potkat.

Na začátku bych chtěla říct, že moje vysoká škola byla specifická v tom, že jsem dělala bakaláře jen tři semestry. Ve výsledku to byly dva roky (normálně to bývají tři roky) a studovala jsem kombinovanou formou, to znamená, že jsem do školy nechodila denně, ale jednou za měsíc jsem šla na čtyři dny.


 Poprvé do prváku

Nikdy jsem se nebála cizích lidí a komunikace s ostatními mi nikdy nedělala problém. Do školy jsem vždycky chodila ráda, dokud jsem nešla první den na vysokou. Zprvu jsem se bála, že nebudu moci najít třídu, ale to se ve skutečnosti ukázalo jako ten nejmenší problém.

Sedla jsem si dozadu k holkám, co jsem potkala u vchodu do školy. Kam si sednete je ale úplně jedno, protože další měsíc jsem si sedla úplně jinam. Samozřejmě tam kde se mi zdáli veselejší lidi. Protože pravidlo, že v zadní půlce třídy nesedí ti šprti, kterým jsem se řídila půlku života, už jaksi neplatí. Dozadu si sedají už i ti chytří.

Jestli jste si při nástupu do školy mysleli, že jste chytří a že všechno víte, nedivte se, když Vás to hned první týden přejde. Já jsem měla pocit, že tam jsou všichni daleko chytřejší než já.

Jestli si myslíte, že Vás učitelé něco naučí, jste nejspíš na omylu. V matice přišla starší paní, která popsala tabuli za ty dvě hodiny tolikrát, že jsem to ještě v životě neviděla. To jak rychle psala. To že jsem v životě neviděla ani to, co bylo na té tabuli je věc druhá J
Jestli Vám bude první den připadat, že jsou ty děcka, co s Vámi do třídy chodí nějaký divný, tak Vám to nejspíš i vydrží po celou dobu studia.

První semestr je prostě těžký, máte pocit, že jste hloupý, že nic nezvládáte, že jste pomalý, a kdo ví co všechno ještě. Jediná pozitivní věc na tom Všem je, že se to časem zlepší. V prvním semestru se člověk asi musí otrkat, pochopit, že nemusí mít ze všeho A a že ho jen tak nikdo nevyhodí. V dalších semestrech je to učení sice stejné, ale už to tolik asi neřešíte. Začne Vám to připadat docela v pohodě a ty kalby (na vysoké opravdu existují :-)) za to opravdu stojí.

Můj první týden ve škole byl tak hrozný, že jsem chtěla celou školu zabalit, doma jsem to obrečela. Ale ty další týdny se to už jen zlepšovalo. Hlavně to nevzdávejte, není to tak hrozný jak to na začátku vypadá J


Dnes to byl první článek ze série „jak přežít vejšku“, příště bych Vám chtěla napsat něco o tom, když poprvé nezvládnete zkoušku.

Jak to máte ve škole Vy? Chystáte se po prázdninách na vysokou, nebo ještě ne? Nebo už pracujete?


Mějte se krásně, a jestli Vás čeká nová škola, tak Vám Všem držím palce!!!

Teress

10 komentářů:

  1. Já jdu letos do třeťáku a teda přepadají mě hrozný depky. Jako že nestihnu napsat bakalářku, že nezvládnu státnice, že ztratim dva roky dřiny. Bože, už ať je za rok touhle dobou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím přesně jak se cítíš, já jsem to měla před rokem úplně stejné. Ale když už nic, tento semestr budeš mít docela v klidu, to bývá povtšinou nějaký opáčko. Jinak to určitě zvládneš, já vím, že to říká každej, kdo to má hotový, ale ty státnice zase tak hrozné nejsou. A bakalářka pokud sis vybrala téma, který Ti něco říká, tak by si s tím neměla mít žádný problém.

      Vymazat
  2. Já jdu na VOŠku a moc nevim, co tam od toho čekat, tak uvidím :)

    Hezký večer,
    skills-of-art.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky VOŠku a byla super. Přišlo mi to dost podobný jako na střední, ale tím, že se tam nepíší žádný testy tak volnější :-)

      Vymazat
  3. Já jdu letos do prváku na VŠ a mám celkem strach. Děkuji za fajn článek a těším se na další díly! :)
    chickflickcherry.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, to mě vžy potěší:-)

      Ze školy se nenervuj dřív než tam půjdeš, myslím, že pak těch nervů budeš mít dost i tak. Užívej si ještě volno (i když chápu, že v tomto počasí to moc nejde).

      Vymazat
  4. achjo.. :D tohle mě fakt pobavilo! :) Krásný článek.. :) Já sice ještě na Vš nejdu (příští rok), ale jako bych viděla ségru.. :) Pokud ti to nebude vadit.. Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na probíhající giveaway. :) Budu ráda, když se zúčastníš. :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  5. Tento článek si budu muset přečíst příští rok (teda, doufám, že se dostanu na vysokou) :D
    Ale na SŠ to zvládám, i když byl prvák boj :D Tak doufám ,že vysokou zvládnu taky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zvládneš... Ale je to jiné než na SŠ, to je fakt.

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)