pátek 18. července 2014

Brňačka ve vlaku

 V Brně máme spoustu dopravních prostředků, kterými se můžeme přemisťovat na různá místa. Ale pokud nejedu autem, tak se do města dostanu autobusem nebo šalinou (pro ne-brňany tramvají). Právě proto jsem byla v rozpacích, když jsem se měla dostat z bodu A do bodu B vlakem. V tomto případě se bodem A rozumí Blansko a bodem B Brno.



Na nástupišti v Blansku jsem si koupila lístek a nestačila jsem se divit. Vypadal podobně jako lístek do šaliny, dokonce tam byla i šipka, kde se má cvaknout. Asi žiji v době kamenné, protože si pořád vzpomínám na to, že po vlaku chodil průvodčí s kleštičkami a lístky cvakal.

Kde si jako mám sakra cvaknout lístek? Rozhlížela jsem se po nádraží, celá nesvá a všimla jsem si, že ostatní příchozí míří k něčemu, co vypadá jako velký přístroj na jízdenky. Nejistě jsem se k tomuto stroji přiblížila. Docela mě zaskočilo, že díra, do které mám lístek strčit, byla asi třikrát delší než samotný lístek. (Ještěže jsem se narodila jako holka, protože problém s dírama mám docela častoJ).
 
Lístek jsem si cvakla jako dement.


Lístek jsem strčila do díry a ozvalo se hlasité cvaknutí. A je to, lístek jsem měla označený, bohužel trošku jako dement. Jako dement v mém případě znamená milí čtenáři, že čísla na lístku jsem měla totálně křivě a nebyla jsem si vůbec jistá, jestli jsou tam vůbec všechna.

Nebudu se tu rozepisovat o tom, že když přijel vlak, raději jsem následovala ostatní cestující, protože jsem nevěděla, jestli se vlakové dveře otevírají automaticky. O tom, že jsem nevěděla, jestli ty dveře třeba za sebou nemám zavřít. Ale o tom, že jsem si sedla na první sedátko co jsem uviděla, byla jsem ráda, že jsem to celé zvládla a usmívala se jako měsíček na hnoji. (Nevím, jak se přesně usmívá měsíček na hnoji, ale toto slovní spojení se často používá, tak abych nebyla úplně mimo J). Dokonce jsem si vytáhla z tašky mobil a všechno si zvesela fotila.
 
Rajec kaštan - můj nejoblíbenější.


Myslím, že jsem musela vypadat jako někdo, kdo nikdy nevytáhl paty ze své rodné vísky a jede do města navštívit svoji zbohatlickou tetu. A celá tato myšlenka mi přišla tak nějak vtipná. Ale co? Co na tom, že bydlím spoustu let v Brně? Co na tom, že jsem ve svém životě viděla milionkrát vlak? Proč si občas neužít i obyčejnou cestu vlakem? Vždyť léto je k tomu ideální!
 
Všechno jsem zakončila snídaní v KFC, longerem, pěknej hnus to byl, doufám, že už ho nikdy jíst nebudu.

A co vy mí drazí čtenáři, jaké mate zkušenosti s dopravními prostředky?

Mějte se moc krásně,

Teress

9 komentářů:

  1. Jelikož bydlím sto kiláků od Brna, pět let jsem do něj dojížděla do školy, teď další rok do práce a tyhle jízdenky mají celou dobu, tak mi to přijde vtipné, že s nimi někdo neumí. :D Nemyšleno zle. ;) Buď ráda, že ti stačila tahle malá jízdenka. Když jedeš po kraji dál (jsou to jízdenky integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, kdybys jela mimo kraj, tak ti dají klasickou, kterou ti cvakne průvodčí), tak ti prodavačka taky může prodat univerzální jízdenku s tím, že tě to tak vyjde levnějc. No a na ní máš 24 označitelných políček a musíš si spočítat zóny, přes které pojedeš, abys věděla, kolikáté políčko označit. To je teprve věda. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych chtěla vidět jak si na té velké počítám ty zóny :-) To by byl pak dlouhý článek:-)

      Vymazat
    2. Oni mají obvykle vždycky ve vlaku mapku se zónama, takže já jsem poprvé zkrátka jela prstem po trase a počítala. A pak si to převedeš podle tabulky na jízdence. :)

      Vymazat
  2. Nádherně, humorně napsaný!

    http://nela-prochazkova.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně takhle by vypadalo, kdybych vlakem cestovala já :D. Jo, už jsem jím párkrát jela, ale vždycky v rámci školního výletu, takže všechno zařídili učitelé. Hlavně, že jsi to zvládla ;) :D. Já sázím na autobusy, nemívají nečekaná zpoždění a vyznám se v jízdních řádech.

    Ještě reakce na tvůj komentář: Na agenturu jsme to šli (letěli) nahlásit. Slečna se na nás dívala jako na idioty, kteří dělají tragédii z necelých 3 000 Kč (100€). Když jí taťka řekl, že neví, jestli tam byly klíče od auta, řekla, ať si následující den zajdeme na policii, ale že se stejně nic nevyřeší... Ochota jako prase ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Agentura na dvě věci... snad s ní nikdy nikam nepojedu :-/

      Vymazat
  4. Já nesnáším vlaky :D. Musela jsem nimi sice jezdit celý minulý rok, ale i tak je stále nesnáším :D. Stejně jako deštníky. Ono se to těžko vysvětluje... ráda jezdím autobusem, nevadí mi tramvaje, ale mám odpor ke každému nádraží, kolejím a vlakům, všechno mi to přijde hlučné, zmatené a špinavé a vlakům se vyhýbám obloukem :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ti asi nepřipadá, ono to je opravdu hlučné a špinavé :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)