pátek 18. října 2013

Dýňová polévka


Krásný den moji milí čtenáři. Dnes zcela neplánovaně Vás tu všechny vítám. Neplánovaně hlavně proto, že se mám celý den učit. Zkouška zase za dveřmi a já sem se učila asi tak hodinu a to kdoví jestli. Ale zase jsem objevila novou hru na IPhone. Jmenuje se HAY DAY a trávím s ní posledních několik hodin. Je to taková obdoba Farmy co kdysi jela na Facebooku. Krmíte tam krávy, pěstujete obilí a jako vždy velká žračka času.

Dnes jsem si pro Vás nachystala jeden receptík. Je na dýňovou polévku. Vím, že už jsem to tu jednou měla (tady), ale včera jsem ji udělala jednodušeji, rychleji a přijde mi, že chutná daleko líp. Je taková nasládlá a moc dobrá. Takže pokud jste se ještě neodvážili něco z dýně zkusit, myslím, že teď je ta správná doba, protože tato polévka musí chutnat opravdu každému. Je to moje nová láska.

Suroviny:
Dýně (Hokkaidó), 1 cibule, celerová nať, 1 zeleninový bujón, sůl, pepř, olivový olej, ocet balsamico, smetana na vaření.

Postup:
To nejhorší na celé přípravě, je nakrájet a oloupat dýni, nevím, proč mají ty slupky tak tvrdé. Vezměte si na to ostrý nůž, vydržte to a nepořežte se. Oloupanou cibuli, nať z celeru nahrubo nakrájejte. V hrnci rozehřejte olivový olej, vhoďte dýni, cibuli, nať a několik minut restujte. Poté přilejte vodu, vložte bujón, osolte, opepřete a vařte do měkka. ˇAž je dýně měkká, ponorným mixérem všechno rozmixujeme. Nakonec vlijte trochu smetany a balsamica, zamíchejte. Hotovo!! Žádná věda, to zvládne opravdu každý.

Zítra jdu na Dýňové slavnosti, tak předpokládám, že si několik dýní přinesu a chtěla bych zkusit udělat dýňový džem s hruškami (mám jich strašně moc a nejím jeL), takže jestli to bude jedlé, tak sem pak šupnu recept.

Vaříte něco z dýní? Potřebovala bych inspiraci. A pokud Vás napadá jak zužitkovat jablka a hrušky, tak za každou myšlenku budu velice vděčná.

Mějte se moc krásně

Teress

9 komentářů:

  1. Z dýní u nás nejsme zvyklí vařit, a to jinak zužitkujeme i patizony. :D Že bych se pokusila to napravit? Díky za recept. :)

    Jabka, hrušky... my z nich děláme štrůdly, mošt... a třeba uvařit a namixovat na přesnídávku by asi taky šly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě že my jsme už z těch štrúdlů přejedení.

      Polévku určitě zkus, myslím, že budeš překvapená, jaké je to dobré jídlo:)

      Vymazat
  2. Tuhle milujeme, mám pocit, že mi chutná čím dál tím víc. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě vyzkouším, dík za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Každý podzim se na ní chystám a nikdy ji neudělám :-) Třeba se to letos povede :-)

    World By Bella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak už by si to těm ostatním rokům, mohla letos ukázat :)

      Vymazat
  5. Milá Teressko,tímhle jsi mi udělala velkou radost (ostatě tu mi děláváš vším možným hodně často) ;-). Dýňovou polévku totiž miluju a často ji vařím. Protože jsou ale dýně (aspoň u nás) často nedostatkovým zbožím, nahrazuju někdy dýni mrkvemi, chuť je téměř identická a opravdu výborná. Jinak z dýně dělám rizoto nebo ji zapékám. Vlastně ji používám spíš intuitivně,ale vždycky vznikne dobrota ;-).
    Papa, Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm rizoto, tak to by mi určitě chutnalo, to musím zkusit:)

      Zřejmě mám tu výhodu, že v Brně jsou dýně na každém rohu. Nejlevnější jsou třeba v Lídlu a nejjvětší výběr jsem zatím viděla v Globusu. Hlavně strašně ráda podporuji místní produkci, takže teď obrážím dýňové slavnosti a chodím na různé farmářské trhy a tam dýně vždycky seženu.

      Vymazat

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)