sobota 19. srpna 2017

Čtení na deku (část druhá)

Michal Viewegh 




Krásnou středu milí čtenáři, přináším Vám pokračování knižních tipů pro letní čtení. 

Všechny knihy, o kterých se zmíním, jsem samozřejmě přečetla. Předem bych Vás ráda upozornila, že se jedná o takové ty „knihy o ničem“, ty mám totiž nejraději. Jestli Vás zajímá vzdělávací, motivační nebo dokonce naučná literatura, tak se budete muset porozhlédnout někde jinde. Dnes se jedná o knihy poněkud starší, a proto pro ně budete muset zřejmě do knihovny, i když si myslím, že knihy, o kterých se níže zmíním i dnes v knihkupectví seženete. 

Pojďme se tedy opět podívat na knihy od Michala Viewegha. Jedná se především o romány, do kterých se člověk lehce začte, ale nemusí nad dějem přemýšlet. Jsou to takové ty knihy, co můžete číst někde na pláži, když kolem Vás vřeští cizí děti a občas k Vám doletí odněkud míč (vím, že všichni touží po tom na takové pláži být 🙂). 



Román pro ženy 
Michal Viewegh 
Petrov, 2001 
Román 


Domnívám se, že většina z Vás bude znát filmovou verzi, ale i když byla výborně zpracovaná, zajisté stojí za zmínku také její knižní předloha. 

Hlavní postava dvaadvacetiletá Laura, působící jako redaktorka časopisu pro ženy, bilancuje svůj milostný život a vypráví o svých milencích. 

V knize najdeme několik dalších postav, do jejichž životů prostřednictvím Lauřina vyprávění také vstoupíme. Nejzajímavější postavou je dle mého názoru Lauřina matka, která jakožto vdova stále hledá svého nového manžela, a to především za českými hranicemi. Naráží tak na různé zahraniční nápadníky, s kterými vznikají drobné humorné scénky.  

Kniha disponuje nemalým množstvím anglických slov, které by mohly neangličtináře obtěžovat. Je zábavná, rychle a dobře se čte. 

Citace z knihy: 

Rozhovor Olivera a Laury o dětech... 
"Co ty si vlastně myslíš o dětech?" Zeptám se po chvíli. 
"Děti jsou radost i starost." 
"Myslím to vážně." 
"Vážně?" Říká Oliver "Děti jsou hračky znuděných dospělých." 
"Cože?" 
"Děti jsou náplně prázdných životů." 
(183. str.) 



Povídky o lásce 
Michal Viewegh 
Druhé město, 2009 
Povídky 


Zajímavé, chytlavé a kraťoučké povídky. Jak už je u Viewegha zvykem vše podává s ironickým nadhledem, lásku zde spíše zesměšňuje a ukazuje lidi v jejich stinné stránce. 

Příklady povídek: 
Pán se zamiloval do holky z plakátu a stal se na něm závislý. 
Mladík chtěl požádat dívku o ruku, byl z toho hrozně nervózní, a tak se s ní nakonec rozešel. 

Povídky mě bavily, většinou byly vtipné a velmi rychle jsem je přečetla. Pozor, od knihy nečekejte žádné romantické čtení, povídky mají k romantice pěkně daleko. 




Z knih uvedených výše Vám můžu doporučit obě dvě. Byly vtipné, zábavné a velmi rychle jsem je přečetla. Jedná se opravdu o ideální letní oddechovou četbu. 


V příštím článku pro Vás mám nachystaný třetí a zároveň poslední díl ze série čtení na deku, ve kterém se podíváme na nepovedená díla tohoto autora, která jsem dočetla s velkým sebezapřením anebo je rovnou vrátila do knihovny. 


Co už jste stihli v létě přečíst Vy moji milí čtenáři? Co byste nám doporučili k letnímu čtení? 



Přeji Vám krásný zbytek týdne, 



Teress 


Podobné články na blogu: 

2 komentáře:

Děkuji za komentář, určitě mě potěší :)